Efter många veckor av läckta prestandaresultat, rykten och rentav tidig försäljning, var det i tisdags dags för lanseringen av Intels Core 11000-serie "Rocket Lake". För första gången på drygt fem år begåvas därmed den stationära plattformen med en ny arkitektur, som dock stannar kvar på tillverkningstekniken 14 nanometer. Bland nyheterna syns Xe-baserad grafik, PCI Express 4.0-stöd och en bra prestandaskjuts vid en given klockfrekvens (IPC).

Toppmodellen Core i9-11900K är dock något av ett svart får i "Rocket Lake"-familjen, eftersom den ställt mot föregångaren sänker antalet kärnor från tio till åtta. Resultatet är av SweClockers tester att döma en mycket snarlik prestanda i flertrådad belastning. Nu visar ett gäng extremöverklockare att den nya arkitekturen och det lägre antalet kärnor inte behöver vara ett problem för att nå nya rekord.

Överklockningsprofilerna som testat lyckan med de färska processorerna är många, men i frekvenshänseende lyckas "Hicookie" bäst med Core i9-11900K uppskrämd i 7 314 MHz på en kärna. Detta med totalt tre aktiva kärnor, spänningen på 1,3 volt och flytande kväve som kylmedium. Med den svenska överklockaren "elmor" i spetsen kommer Asus bra nära med 7 307 MHz – över alla åtta kärnor och med understöd av flytande helium.

Rauf cinebench.png

Bildkälla: HWBot

Med något mer beskedliga frekvenser kring 6 500 MHz slår processorn även rekord i flera andra sammanhang, där "Rauf" exempelvis kniper världsrekord bland åttakärniga processorer i Cinebench R20. Ställt mot SweClockers resultat i samma test är överklockarens 8 302 poäng ungefär 39 procent högre. Med syskonmodellen Core i9-11900KF lyckas "Rauf" också med världsrekord i testet Superpi 32M, med tiden 3 minuter, 39 sekunder och 953 millisekunder.

DDR4 WR.jpeg

Bildkälla: HWBot

I samband med de rena processortesterna slår även MSI till på världsrekord i DDR4-frekvens, när HyperX Predator-minne paras med moderkortet MEG Z590I Unify samt Core i9-11900K. Den nya toppnivån är hisnande 7 156 MHz, vilket uppnås med en nedklockad processor, slappa timings och minneskylning med flytande kväve.

För den som är intresserad av fler detaljer innehåller webbplatsen HWBot en lång rad färska resultat från prestandajägare med tillgång till exotisk kylning och det senaste snittets hårdvara.

Källa: HWBot via Wccftech

Läs mer om "Rocket Lake":