Kryptovalutor är i allra högsta grad på tapeten, något som bland hårdvaruentusiaster kanske är extra märkbart eftersom de knappa volymerna av färska grafikkort även är av intresse för miners. I ett försök att möta efterfrågan har Nvidia vid sidan av den "Ampere"-baserade Geforce RTX 3000-serien släppt kort under namnet CMP, som står för Crypto Mining Processor och alltså är ämnade för just brytning av kryptovalutor.

CMP-serien består i dagsläget av fyra modeller, där endast toppvarianten 90HX använder den färska "Ampere"-arkitekturen, medan 50HX, 40HX och 30HX använder äldre "Turing"-hårdvara. Sedan några veckor har CMP-rubriker lyst med sin frånvaro i nyhetsflödet, men nu rapporterar Tom's Hardware att ett av de mest långlivade företagen i branschen av kryptobrytande nappat på Nvidias specialserie.

Det handlar om bolaget Hut 8 som i vanliga fall satsar på Bitcoin, men som nu köper hem en ansenlig mängd CMP-kort – produkter som från Nvidias sida främst lyfts fram som lösningar för valutan Ethereum. Affären landar på 30 miljoner USD, drygt 260 miljoner kronor. Exakt vilka modeller det handlar om är okänt, men prestandan som väntas nås med utökningen är 1 600 gigahash per sekund. Nvidia menar att CMP 90 HX klarar 86 megahash per sekund i Ethereum-sammanhang, vilket översätts till nära 19 000 grafikkort.

nvidia-cmp.PNG

I ett uttalande menar Hut 8 att leveranserna av korten inleds i maj och att systemen förväntas rulla till sommaren, där den nya hårdvaran även öppnar dörrarna till nya möjligheter för företagets verksamhet. Tom's Hardware nämner att "Ampere"-familjens toppkrets A100 också kan ta plats i CMP-serien framöver och då vrida upp prestandan till 210 megahash per sekund, vilket således också kan vara en kandidat när leverans är aktuellt.

Beskedet visar att Nvidias dedikerade serie kan vara ett fungerande tilltag för att sprida olika kundgrupper till olika produktsegment. Samma sak kan inte sägas om begränsningen som levererades med Geforce RTX 3060, men kort därefter låstes upp med nya drivrutiner. Huruvida fler kryptobrytande företag och privatpersoner sneglar mot CMP-serien i framtiden återstår att se.

Läs fler nyheter med koppling till kryptovaluta: