Den koreanska elektronikjätten LG är idag kanske främst ett namn som associeras med TV-apparater och vitvaror, men var fram till för bara några år sedan även en aktör att räkna med på telefonsidan. I fjol prövade bolaget något nytt med den T-formade mobiltelefonen Wing, men uppenbarligen utan större framgång eftersom bolaget nu meddelar att telefondivisionen når vägs ände inom kort.

Samma uppgifter sipprade fram via koreansk media i slutet av mars och då uppgavs att LG försökt avyttra verksamheten men misslyckats. Om detta talar bolaget inte i det pressmeddelande, som nu skickas ut för att göra beslutet officiellt. Istället understryks att det är ett strategiskt beslut för att omfördela resurser med avsikt att fokusera mer på växande områden som eldrivna fordon och sakernas internet (Internet of Things, IOT).

Den 31 juli ska avvecklingen vara genomförd, men enligt bolaget kommer de kunder som köpt telefoner inte att helt lämnas åt sitt öde. Mjukvaruuppdateringar och annan support kommer att erbjudas en tid framöver och detta regionsspecifikt, men en ungefärlig tidsperiod nämns inte. Bolaget meddelar att restlager av telefoner fortsatt kan komma att finnas på butikshyllorna även efter sista juli, men sannolikt släpper företaget inga nya modeller innan dess – trots att varianter med exempelvis rullbar skärm utvecklats.

Moving forward, LG will continue to leverage its mobile expertise and develop mobility-related technologies such as 6G to help further strengthen competitiveness in other business areas. Core technologies developed during the two decades of LG’s mobile business operations will also be retained and applied to existing and future products.

Avslutningsvis förklarar företaget att de inte förpassar tekniker och lösningar från telefonsegmentet till historieböckerna, utan att dessa istället tar plats i områden som består.