Med processorarkitekturerna i Zen-familjen har AMD byggt upp en bred arsenal av processorer i olika pris- och prestandaklasser. Den serveranpassade Epyc-serien satsar på många kärnor och erbjuder i dagsläget upp till 128 kärnor över två socklar, medan den konsumentinriktade Ryzen-familjen för sockel AM4 stannar på 16 kärnor – men med klockfrekvenser på högre nivåer.

I gränslandet mellan hög enkeltrådsprestanda och extrema kärnantal finns produktserien Ryzen Threadripper, som också sträcker sig upp till 64 kärnor med modellen Threadripper 3990X. Medan både Epyc och Ryzen för AM4-sockeln uppdaterats med den senaste arkitekturen Zen 3 har det varit tyst om nästa generations Threadripper, något det nu blir ändring på.

Det är den välkända Twitter-läckaren KittyYYuko, som tidigare använde namnet Kittycorgi, som i ett inlägg menar att Ryzen Threadripper 5000 ser dagens ljus först i augusti. Vad uttalandet baseras på är oklart och det får därför tas med en nypa salt, men det är de första uppgifterna kring när den mångkärniga serien får nästa uppgradering. I mars 2021 blev fjolårets Ryzen Threadripper 3000 Pro tillgänglig för allmänheten, men den senaste stora omdaningen har nu nära 1,5 år på nacken.

Att det börjar röra på sig inför Ryzen Threadripper 5000-lanseringen syns också i dokumentationen för övervakningsmjukvaran HWInfo, där det i samband med en uppdatering förkunnas att "bättre detektering av nästa generations Threadripper" tillkommer. Tekniksajten Guru3D rapporterar om detta, och inflikar att kodnamnet för serien är konstnärsklingande "Chagall" samt att AMD hoppar över 4000-serien och kodnamn "Genesis".

Videocardz avrundar det första varvet i rykteskarusellen med information om utvecklingsprocessen för Ryzen Threadripper 5000, som enligt sajtens källor inte går som en dans på rosor. För några veckor sedan testades utvecklingsexemplar men utan önskade prestandaförbättringar, varför även tredjepartstillverkare i dagsläget svävar i ovisshet kring när produktserien står redo.

Använder du ett Ryzen Threadripper-system? Hur många kärnor har du, och vad använder du datorn till? Dela med dig i kommentarstråden!