I ett försök att skapa en trevligare miljö för de som spelar onlinespel presenterade Intel sin nya mjukvara Bleep. Projektet pågick redan 2019 i samarbete med Spirit Ai, men under GDC 2021 demonstrerades det närmare med en första titt på gränssnittet.

Bleep analyserar ljud och samtal med hjälp av artificiell intelligens (AI) och filtrerar sedan bort ord och uttryck baserat på användarens val. Det går bland annat att sortera på kategorier som rasism, svordomar och sexuella trakasserier. De olika valen representeras med reglage där filtreringsnivå går att justera mellan "inget", "lite", "mycket" och "allt". När mjukvaran detekterar något som valts bort ersätts orden antingen med ett pip eller tystas helt.

Intel Bleep.png

Under presentationen förklarar Intel att Bleeps AI nyttjar kraften från den senaste generationen Intel-processorer och interagerar med Windows för att sömlöst appliceras på alla röstapplikationer. Det kan betyda att nyare hårdvara från Intel blir ett krav för att använda mjukvaran.

While we recognize that solutions like Bleep don’t erase the problem, we believe it’s a step in the right direction, giving gamers a tool to control their experience – Roger Chandler, Intel

Filtrering av ord och uttryck i text är redan relativt vanligt. Flera plattformar och spel använder det till chattfunktioner och användarnamn. Intel tror att Bleep och röstfiltrering är ett steg i rätt riktning för att ge spelare möjlighet att kontrollera sin upplevelse. Bleep ska släppas i beta-version "någon gång under 2021", men exakt när är fortfarande okänt.