För hemmabyggare hoppade AMD direkt från Ryzen 3000- till 5000-serien, medan den stationära 4000-familjen har integrerad grafik och öronmärkning för systembyggare. Vad som väntar med kommande generationer är oklart, men det hindrar inte skarpsynta hårdvaruentusiaster från att rota fram detaljer på inofficiell väg.

I mitten av fjolåret framkom Ryzen 5000-efterträdaren med kodnamn "Warhol" på detta sätt, när en ofullständig intern produktplan (eng. roadmap) för Ryzen-familjen hittade ut på webben. Källan var då Twitter-profilen MebiuW och i utkanterna av den uppstyckade bilden anades fler framtida kodnamn. Med hjälp av Twitter-användaren sepeuwmjh skingras nu dimman för en sådan lucka, när specifikationer för "Raphael" tittar fram.

AMD-Raphael-Zen4.jpeg

Videocardz kombinerar en MebiuW-signerad bild från augusti med det färska tillskottet inpassat i högra hörnet. Bilkälla: Videocardz

Tekniksajten Videocardz jämför det snart årsgamla originalet med den nytillkomna informationen och drar slutsatsen att den nya bilden härrör från den förstnämnda. Bilden slår fast att konstnärsklingande "Raphael" blir en Zen 4-baserad familj som kliver ned till tillverkning på 5 nanometer med integrerad "Navi 2"-grafik, som sannolikt är Radeon RX 6000-seriens arkitektur RDNA 2.

De olika raderna i produktplanen ser ut att följa ett mönster, där den översta innehåller nuvarande Ryzen 5000 "Vermeer" samt kommande "Warhol", som med avsaknad av integrerad grafik också kan antas avse processorer för stationärt bruk. På samma rad tillkommer nu alltså "Raphael", som med det sannolika serienamnet Ryzen 7000 gör integrerad grafik till standard för AMD:s stationära sortiment.

Videocardz lyfter avslutningsvis att de processorer som i produktplanen ser ut som återbesök på Zen 3-arkitekturen, i själva verket kan vara refresh-serier som kliver över till tillverkning på 6 nanometer eller möjligtvis en förfinad 7-nanometersteknik. Hit räknas nästa generations Ryzen Threadripper, som på ryktesväg påstås nå marknaden någon gång i augusti. Enligt uppgift dröjer Ryzen 7000 "Raphael" till år 2022.