Mänskligheten generar mer data för varje år som går, men det kräver att informationen faktiskt kan lagras. På den fronten är hårddisk- och SSD-tillverkaren Seagate en av giganterna.
SweClockers-medlemmar har inte längre alltid behov av mekaniska hårddiskar i datorn, men Seagates senast uppnådda milstolpe visar att snurrdiskarna fortfarande säljer i mycket stora volymer.

År 2015 nådde bolaget 1 zettabyte (ZB) såld lagring sedan starten – något som tog 36 år att uppnå. Fyra år senare passerades 2 ZB-gränsen och ytterligare två år senare – år 2021 – har ytterligare 1 ZB lämnat bolagets fabriker. På den egna webbplatsen försöker Seagate sätta de enorma siffrorna i perspektiv, där prefixet zetta alltså innebär triljard: en etta med 21 efterföljande nollor (1 000 000 000 000 000 000 000).

Bolaget jämför 3 ZB med den vedertagna måttstocken selfies, som översätts till nära 200 000 bilder per person – för varje person på hela jorden. I 4K UHD-film motsvarar det istället material med längden 5,4 miljoner år, medan det i speltermer räknat finns plats för 60 miljarder spel. Tilläggas bör dock att det inte gäller jättespel som Call Of Duty: Warzone, som med installationsstorleken 175 GB stannar på ungefär 17 miljarder kopior.

Seagate infographic pt1.png
Seagate infographic pt2.png
Seagate infographic pt3.png
Seagate infographic pt4.png

Seagate exemplifierar också med företagslösningar som kanske ligger närmare det verkliga behovet som den sålda lagringen uppfyller. Där är självkörande fordon en del som toppar på 32 terabyte (TB) genererad data per fordon och dag, medan en "smart stad" vrider upp nivån till bortåt 2,5 petabyte (PB) dagligen. Avslutningsvis visar företaget att 3 ZB fördelat på hårddiskar 10 TB stycket, har en sammanlagd längd som överskrider jordens omkrets.

I samband med förkunnandet av milstolpen presenterar Seagate att behovet av mer lagringsutrymme är stort, där International Data Corporation spår att 175 ZB utrymme krävs år 2025. Seagate är först att nå 3 ZB men globalt krävs alltså en mångdubblering de närmaste åren, för att täcka behovet. Seagate menar att tekniker som Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR) för högre lagringsdensitet ger hårddiskar på bortåt 80 TB på sikt, vilket lär vara ett nödvändigt steg på vägen.

Läs mer om hårddiskar: