Virtuella maskiner är ett vanligt verktyg i servervärlden, som exempelvis kan användas för att tillfälligt skapa en isolerad miljö med skräddarsydd beräkningskraft. På så sätt är det möjligt att låta olika delar av processorer och grafikkort syssla med vitt skilda uppgifter, något som exempelvis nyttjas i Nvidias Geforce Now-lösning, där kraftfulla resurser delas mellan flera användare.

För den som virtualiserar grafikhårdvara med produkter från Nvidia tarvas dock de dyrare Tesla- och Quadro-serierna. Dessa serier var fram till för några veckor sedan också krav för att använda ett Nvidia-grafikkort i just en virtuell maskin, så kallad passthrough. Numera är denna spärr officiellt bortplockad, men Tom's Hardware rapporterar nu att hackare hittat en betydligt mindre officiell väg för att kringgå förstnämnda spärr och således dela Geforce-grafikkort i flera virtuella delar.

På Nvidia-språk kallas funktionen virtual GPU (vGPU) och det handlar om en renodlad mjukvarufunktion, som av kostnadsskäl bara verifieras och stöds för grafikkort avsedda för datacenter och professionell användning. Det är också främst i situationer med mycket tillgänglig beräkningskraft och många användare som vGPU verkligen krävs, men för nischade entusiastprojekt kanske den nya lösningen kan komma väl till pass.

Kodsnutten som möjliggör virtualisering av Geforce-stämplade kort finns tillgänglig via Github och fungerar genom att lura systemet att det använda grafikkortet är en modell med officiellt stöd. Kravet är att Linux används och att virtuella maskiner använder KVM-mjukvara, men även att grafikkortet i fråga har någon av grafikkretsarna GP102, GP104, TU102, TU104 eller GA102 under skalet. Detta innefattar alltså toppkorten från "Pascal", "Turing" samt dagens "Ampere".

Tom's Hardware understryker att uteblivet Windows-stöd och otestad stabilitet sannolikt inte kommer att ge fullösningen något större genomslag, även om exempelvis mining-företag har konsumentinriktade grafikkort tillgängliga i större volym. Huruvida Nvidia tar till åtgärder för att åtgärda det inträffade återstår att se, medan ett mindre sannolikt scenario är att det färska passthrough-stödet får sällskap av vGPU med tillverkarens välsignelse.

Läs om fler Nvidia-begränsningar som försvunnit: