Utgivaren och utvecklaren Epic Games står inför stora ekonomiska förluster. Trots att de ligger bakom populära spelet Fortnite och välanvända spelmotorn Unreal Engine blöder företagets plattform Epic Games Store pengar. De gick 181 miljoner dollar back under 2019, och hela 273 miljoner under 2020.

Enligt Techpowerup har uppgifterna framkommit i samband med den rättstvist där Epic Games möter teknikjätten Apple angående köp i mobilspel. De största kostnaderna är investeringar i förvärv av exklusiva speltitlar till plattformen. Under år 2020 uppgick den kostnaden till hela 444 miljoner dollar – trots att Epic Games Stores intäkter inte låg på mer än 265 miljoner dollar.

Den distributionsavgift på 12 procent som finns i nuläget täcker plattformens driftkostnader, men Epic Games förväntar sig en förlust på 139 miljoner dollar efter 2021. I den pågående tvisten menar Apple att de omöjligt kan vänta sig avkastning innan 2027, men Epic Games menar att det ska vända redan runt år 2023. De stora kostnaderna för plattformens innehåll försvaras av VD:n Tim Sweeney som en långsiktig investering för att ge tjänsten utrymme att växa.

Rättstvisten med Apple är aktiv sedan augusti 2020 och den tredje maj möts de i rätten för Epic Games chans att föra sin talan i fallet.

Mer om Epic Games vs Apple: