Det har nog inte gått någon förbi att det råder skriande brist på datorhårdvara och då kanske främst grafikkort, som senaste halvåret varit praktiskt taget omöjliga att få tag på. SweClockers har tidigare rapporterat om att bristen håller i sig genom hela år 2021, något som nu bekräftas av ingen mindre än Nvidias ekonomichef (CFO) Colette Kress.

We expect demand to continue to exceed supply for much of this year [...] Our operations team is agile and executing fantastically. We expect our supplies to increase as the year progresses. – Colette Kress, ekonomichef på Nvidia

Nvidia-Colette-Kress.jpg

I samtal med investerare berättar Kress att Nvidia arbetar febrilt med att möta efterfrågan och att de ser framför sig att situationen förbättras successivt under året. Ekonomichefen gör även gällande att tillgången ska förbättras under årets andra kvartal, men med efterfrågan i åtanke är det långt ifrån en garant att det blir lättare för entusiaster att få tag på ett grafikkort i Geforce RTX 3000-serien.

Samtidigt som efterfrågan från gamers vida överstiger tillgången tar brytning av kryptovalutor en andel av grafikkorten som blir tillgängliga. Som svar på detta har Nvidia försökt sätta spärrar på Geforce RTX 3000-serien för att göra de mindre effektiva för den typen av beräkningar, samtidigt som de släppt en ny CMP-serie dedikerad för mining.

We now expect CMP revenue to be approximately $150 million, higher than the $50 million included in our fiscal Q1 outlook. Up side to CMP is not displacing supply from our other platforms. It is incremental.

Nvidia bedyrar samtidigt att CMP inte påverkar produktionen av konsumentinriktade grafikkort ur Geforce-familjen. Kress talar om CMP inom termer av inkrementell försäljning, vilket i ekonomiska termer betyder att det är något extra som läggs ovanpå befintlig försäljning. I kontexten ovanpå andra produktkategorier såsom Geforce, Tesla och Quadro.

Att CMP-serien inte påverkar Geforce är någonting SweClockers tidigare skrivit om. Grafikkretsarna i Nvidias senaste Geforce RTX 3000-serie tillverkas av Samsung på dess 8-nanometersteknik, medan CMP-serien baseras på äldre kretsar som ursprungligen huserat i RTX 2000-serien och tillverkas på TSMC:s äldre 12-nanometersteknik.

Undantaget är toppmodellen CMP 90HX som baseras på Ampere och kretsen GA102. Denna ska enligt Nvidia inte kvalificera för att användas i Geforce-grafikkort, vilket betyder att CMP 90HX baseras på de GA102-kretsar med större defekter i tillverkningen som inte möter kraven för att nå Nvidias satta specifikationer för RTX 3080.

Medan uttalanden som dessa i många fall bör tas med en nypa salt finns anledning att tro på Kress uttalande till investerare. Som amerikanskt börsnoterat företag är det ett synnerligen allvarligt brott att föra investerare bakom ljuset och de ekonomiska följderna skulle sannolikt bli mycket större än det Nvidia skulle tjäna på ett uttalande för att blidka frustrerade entusiaster. Uttalandet bör därför ses som ett otvetydigt besked att CMP-serien inte har någon inverkan på tillgången av Geforce-grafikkort.

Källa: PCMag

Läs mer om grafikkortsbristen: