I höstas lyfte Nvidia på skynket för Geforce RTX 3080, ett kort med 10 GB GDDR6-minne och ett på papperet konkurrenskraftigt pris. Nästa steg i RTX 3000-familjen är toppkortet RTX 3090 som vrider upp minnesmängden till 24 GB, medan viss prestandaökning men en rejält större prislapp skiljer korten åt. I månader har rykteskvarnen innehållit uppgifter om en mellanliggande RTX 3080 Ti-modell, som tar upp pris- och prestandaduellen mot AMD:s Radeon RX 6900 XT.

Buden kring specifikationer och lanseringsfönster har varit många, men det senaste är att Geforce RTX 3080 Ti ska släppas i mitten av maj – fyra månader efter den avblåsta CES 2021-lanseringen. Att lanseringen ligger nära i tiden styrks nu av en skarpsynt Facebook-användare från Hongkong, som i bildform visar vad tredjepartstillverkaren MSI är i färd med att skicka till USA: Lastpallar med Geforce RTX 3080 Ti hemmahörande i Ventus 3X OC-serien.

Det handlar således om en av bolagets mer påkostade modeller utrustad med tre fläktar, ett färgschema i svart och grått kantat med fabriksöverklockning. I likhet med Geforce RTX 3080- och RTX 3090-varianterna i samma serie rör det sig troligtvis om ännu en kylare som upptar 2,5 kortplatser, samt strömmatning fördelad över dubbla 8 pinnars PCI Express-anslutningar.

Geforce RTX 3080 Ti.jpg

Bildkälla: Lok Lok

Ventus 3X.PNG

Under skalet av brun kartong väntar grafikkort som Nvidia ännu inte lanserat.

Modellnamnet tryckt på fraktsedeln bekräftar därtill tidigare uppgifter om att minnesmängden stannar på 12 GB GDDR6X, i linje med rykten om minnesbuss på 384 bitar – två uppgraderingar ställt mot de 10 GB och 320 bitar som syns hos kortets Ti-lösa syskon. Det är dock väsentligt lägre än de 20 GB som ihärdigt cirkulerade med tidigare rykten.

Av bilden att döma innehåller lådorna fem kort, men de totala volymerna går endast att spekulera kring. Av den senaste tidens hårdvarubrist att döma, lär det inte heller denna gång handla om en mängd som kan möte efterfrågan – en situation som Nvidia menar håller i sig året ut. Det faktum att grafikkorten redan nu lämnar fabrikerna kan däremot ses som ett tydligt tecken på att ännu en Geforce RTX 3000-modell snart ser dagens ljus.

Källa: Lok Lok via Videocardz

Läs mer om Nvidias kommande produkter: