I slutet av år 2019 introducerade AMD en omstöpt och uppfräschad version av sin grafikdrivrutin Radeon Software. På menyn stod bland annat ett helt nytt användargränssnitt med inbyggd funktionalitet för spelströmning till mobila enheter, integrerad optimering och prestandamätning av spel samt nya verktyg för överklockning. Nu släpper AMD nästa stora revision av Radeon Software, där fokus ligger på småfix och förbättringar snarare än en helrenovering av mjukvaran.

AMD Radeon Software Adrenalin 21.4.1-14.jpg

Till att börja med får användaren mer kontroll över vad som installeras ihop med den nya versionen av Radeon Software. I grundutförande är företagets grafikmjukvara ganska funktionstung med flertalet moduler för bland annat strömning och inbyggda spelprofiler. Dessa funktioner kan nu skalas bort med hjälp av "minimal install", vilket endast installerar en enklare kontrollpanel ihop med grafikdrivrutinen. Den som önskar kan även välja bort kontrollpanelen helt och bara installera grafikdrivrutinen.

AMD Radeon Software Adrenalin 21.4.1-6.jpg

Vidare integrerar företaget ett verktyg för att rapportera buggar och krascher som är relaterade till mjukvaran, med förhoppningen att kunna åtgärda dessa snabbare till framtida versioner. Därtill syns den nya funktionen "AMD Crash Defender", vilken ska känna av systemfel orsakade av grafikmjukvaran och avstyra kritiska krascher som resulterar i exempelvis blåskärmar och omstarter.

AMD Radeon Software Adrenalin 21.4.1-18.jpg

Sektionen för övervakning av grafikkortets temperaturer och klockfrekvenser har förbättrats och gjorts mer tydlig i den senaste versionen av mjukvaran. Ovanpå detta finns nu möjlighet att läsa av och logga information från Ryzen-familjens processorer direkt i Radeon Software, vilket innebär att det inte längre krävs separat mjukvara för det ändamålet.

AMD Radeon Software Adrenalin 21.4.1-15.jpg

Med den nya grafikkortsdrivrutinen introduceras en ny tillgänglighetsfunktion för färgblinda. Denna typ av funktionalitet finns ibland inbyggd direkt i spelet, men i de fall där den inte gör det finns det nu möjlighet att utföra en global färgkorrigering för olika typer av färgblindhet direkt i kontrollpanelen för Radeon Software. Enligt AMD sker denna färgkorrigering helt utan prestandapåverkan.

AMD Radeon Software Adrenalin 21.4.1-17.jpg

En av nyheterna med Radeon RX 6000-serien var hårdvarustöd för avkodning av videostandarden AV1, vilket är ett licensfritt alternativ till H265/HEVC som spås bli en branschstandard framöver. Med nya versionen av Radeon Software implementeras DRM-stöd för AV1-video via Microsofts Playready-certifiering, vilket innebär att det går att spela upp skyddat videoinnehåll när detta görs tillgängligt.

AMD Radeon Software Adrenalin 21.4.1-13.jpg

Spelströmningstekniken AMD Link har tidigare funnits tillgänglig till mobiltelefoner samt Android TV och Apple TV. Nu tar denna klivet över till Windows-baserade datorer, där användaren kan installera Link-appen på exempelvis sin bärbara dator och strömma spel från sin Radeon-bestyckade dator. Möjlighet finns även att strömma mediainnehåll som videofiler eller rentav hela skrivbordsmiljön.

Radeon Software Adrenalin 21.4.1 finns tillgänglig idag och kan laddas ned via AMD:s webbplats.