Det talas ofta om att VR-headset kan användas för mycket annat än spel, och träning med VR är ett växande intresse. Nu har HTC skickat in sin senaste skapelse "Vive Air VR" som ett bidrag till "If Product Design Award", en årlig utmärkelse för produktdesign i olika kategorier, som publicerats bland företagets bidrag på If World Designs webbsida.

vive air 2.png

Bilderna visar ett specialdesignat VR-headset med fitness-inriktning. Det ser ut att vara i vit plast och tygklätt med ett nytt huvudband, och ska enligt informationen vara inspirerat av träningsskor. Det ser även ut att få bättre ventilering med lufthål på undersidan av konstruktionen.

The breathable and quick-drying fabrics improve ventilation in the heated exercise. The innovative lightweight structure allows users to forget the presence of the head-mounted display to focus on virtual content. The quick-release design allows the removal of ergonomic soft components for washing.

Den nya designen är lättare och mer anpassad för intensiv fysisk aktivitet. Tidigare Vive-modeller har använt material som skumgummi, där delarna efter längre tids svettigt användande kan få viss odör. Vive Air har istället delar i luftigt tyg som ska andas bättre samt gå att ta loss för att tvätta. Huruvida det handlar om handtvätt eller maskintvätt framgår inte.

Det finns ingen information utöver bilder och beskrivning av den yttre designen. Vad Vive Air får för hårdvaruspecifikationer är okänt, men bilderna visar kamerasensorer på utsidan likt Vive Cosmos. Det skulle kunna röra sig om samma eller mycket liknande hårdvara med endast en ny yttre utformning.

HTC har nyligen publicerat en glimt av ett nytt headset på Twitter, men färgen skiljer sig och det ser inte ut att helt likna bilderna på Vive Air. På bidragets sida anges lanseringsdatum som år 2021 och utvecklingstiden som 25–36 månader. Företaget har dock eventet Vivecon planerat den 11–12 maj, där fler detaljer potentiellt kan tänkas avslöjas.

Läs mer om VR: