Det råder kretsbrist av aldrig tidigare skådat slag världen över. I samband med detta lanserade Nvidia och AMD sina senaste generationer av grafikkort, vilka med sina ovanligt stora prestandakliv har lett till skyhög efterfrågan. Därtill behöver hungriga entusiaster konkurrera med miners om det fåtal grafikkort som blir tillgängliga. Enligt Nvidia och TSMC håller bristen i sig till år 2022.

Som resultat av detta har många konsumenter lagt beställningar på praktiskt taget varje grafikkort hos flera återförsäljare, i hopp om att någon gång få tag på ett. Nu tar Webhallen ett nytt grepp i ett försök att möta efterfrågan utan att kunder ska tvingas håll koll på varenda modell på marknaden – köp av "schablonkort".

Webhallen-Config-1.jpg

Webhallens "schablonkort" för Config-datorer

Webhallen-Config-1.jpg

Webhallens "schablonkort" för Config-datorer

Vid hopplockning av en skräddarsydd dator hos Webhallen tillkommer möjligheten att lägga en beställning med ett generiskt grafikkort från Nvidia eller AMD. Alternativen är på Nvidia-sidan Geforce GTX 1650, GTX 1660, RTX 3060, RTX 3060 Ti, RTX 3070, RTX 3080 och RTX 3090, medan de på AMD-sidan är Radeon RX 6700 XT, RX 6800, RX 6800 XT och RX 6900 XT.

Webhallen kallar försäljningsmodellen för "schablonkort" och innebär i korthet att vid beställning av en färdigbyggd dator lägga till ett ospecificerat grafikkort ur ett prestandasegment, där ett av alternativen är Geforce RTX 3080 / RTX 3090. När ett sådant är inne i lager hör kundtjänst av sig och berättar vilken eller vilka modeller det handlar om. Slutkund får därefter ta ställning till om de vill ha ett av de tillgängliga grafikkorten eller hellre väntar på ett annat.

En sak som utmärker sig och som Webhallen själva påpekar är att priserna på respektive dator är högre än vanligt. Enligt butiken är det av praktiska skäl, då det är lättare att justera ned priset när en order lagts än att ta mer betalt i efterhand. Webhallen tillägger även att de i normala fall inte rekommenderar faktura över direktbetalning, men att det i dagens läge rekommenderas för att slippa ligga ute med pengar över längre tid.

Webhallens koncept med "schablonkort" gäller än så länge endast Config-serien av färdigbyggda datorer. Huruvida andra återförsäljare följer efter och om vi får se samma metod appliceras på lösa grafikkort återstår att se.

Skulle du kunna tänka dig att beställa ett "schablonkort" i en färdigbyggd dator eller löst? Diskutera!