Den ihållande bristen på kretsar påverkar nu mer eller mindre varje komponent som går att finna i en dator. Det här gäller givetvis också bärbara datorer, där det hittills inte talats om någon större brist. Det här är någonting det ser ut att bli ändring på inom kort, när branschtidningen Digitimes rapporterar om ett leveransbortfall från datortillverkarna om 30–50 procent.

Till följd av rådande bristsituation har tillverkare i allt större utsträckning börjat prioritera produkter med högre marginal, vilket även gäller bärbara datorer. Det beräknade bortfallet påverkar således framförallt billigare datormodeller och i synnerhet Chromebook, medan premiumdator inte påverkas i lika stor utsträckning.

Anledningen till det stora bortfallet har givetvis samma orsaker som för stationära datorer, med tillägget att efterfrågan på bärbara växer till följd av att många jobbar hemma. Samtidigt råder fortsatt oro hos importörer och återförsäljare, som överbokar i rädsla för att coronapandemin tar en ny vändning och tvingar fram nya nedstängningar.

Mer läsning: