För den som hellre styr från passagerarsätet kan Sonys nästa idé potentiellt underlätta framtida spelsessioner. De har ansökt om ett nytt patent för en slags spel-assistent med articifiell intelligens (AI), rapporterar FZ. I patentets beskrivning framgår det att användare ska kunna tilldelas en blank AI, som sedan kan lära sig simulera spelarens spelstil.

För att lära sig "betraktar" den först spelaren genom olika spelsessioner, och anpassar sedan profilen efter det. Tanken är att den i längden ska bete sig som en kopia av sin användare, både i beteende och skicklighet.

sony patent.png

Med hjälp av handkontrollen lär den sig replikera fysiska mekaniker, som hur snabbt knappar trycks ned eller hur spelaren styr. Det hjälper spelassistenten med att skilja mellan intensiva sessioner och mer avslappnat spelande och anpassa efter genre eller tillfälle.

Den betraktar även hur spelare når sina mål och vilka mer strategiska val som görs under spelets gång. Spelassistenten kan sedan försättas i en slags autopilot för hjälp med att spela igenom ett svårare avsnitt, eller bara för att ta en paus.

Spelassistenten ska fungera även i flerspelarlägen, till den grad att den ska kunna interagera med andra spelare på ett verklighetstroget vis. Dock inte utan transparens, det ska bli tydligt när spelassistenten och dess AI används även om den i teorin inte ska bli bättre än sin användare.

Skulle du ha nytta av en spelassistent, eller förtar det poängen med att spela helt?