Processorjätten Intel gick nyligen ut med planer om att börja kontraktstillverka kretsar, vilket har potential att rita om spelplanen i industrin. Företaget backas upp av USA och EU, som i pandemins spår vaknat och insett riskerna med att ha i princip all tillverkning koncentrerad till Asien. På andra sidan står taiwanesiska TSMC, som bland annat dömt ut EU:s planer som "orealistiska".

Nu tar TSMC:s legendariska grundare tillika styrelseordförande Morris Chang till orda och delar med sig av sina tankar kring Intels satsning. När TSMC grundades år 1987 uppger Chang att han sökte investeringar från Intel men blev avspisad, något han tror berodde på att Intel inte såg en framtid i kontraktstillverkning av kretsar. Att Intel tre decennier senare ger sig in i matchen är ironiskt, menar Chang.

Grundaren menar också på att TSMC:s stora styrka ligger i Taiwan som nation. Dels avfyrar han det tunga nationalistiska artilleriet och säger att taiwanesiska ingenjörer är mer professionella än sina amerikanska motparter, och att ingen i USA är lika hängivna sitt arbete som Taiwans invånare. Utöver att lyfta storheten hos det taiwanesiska folket anges mer konstruktiva logistiska skäl.

En av fördelarna som anges hos önationen Taiwan är höghastighetstågen, som gör det möjligt för ingenjörer att pendla mellan öns olika distrikt, och att TSMC erbjuder bostäder i nära anslutning till sina anläggningar. I samma andetag talar Chang om TSMC:s egen fabrik som ska byggas i Arizona, USA, och huruvida ingenjörerna där blir lika motiverade när de logistiska fördelarna i hemlandet saknas på amerikansk mark.

Parallellt med att tala ned amerikanska arbetare erkänner Chang konkurrensen i närområdet. Världens näst största kontraktstillverkare, sydkoreanska Samsung, menar Chang är en formidabel konkurrent med potential att ta upp kampen mot TSMC. Samsung uppges vara den enda som tekniskt och fabrikationsmässigt kan hålla jämna steg med TSMC. En liknande företagskultur ska vara ett annat skäl till att Samsung är TSMC:s största konkurrent.

Morris Chang uttalar sig även om kinesiska kontraktstillverkare, där Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) i nuläget är Kinas största aktör. Den mest avancerade tekniken SMIC har till sitt förfogande idag är 14 nanometer, vilken TSMC haft en motsvarighet till i form av 16 nanometer sedan tredje kvartalet 2015. Att Kinas kretstillverkare ligger just fem år efter är någonting som Chang krasst konstaterar.

Källa: Digitimes, Wccftech

Mer läsning om kontraktstillverkning: