Med förra årets lansering av Radeon RX 6000-serien slog AMD mångas förväntningar och kunde för första gången på länge börja konkurrera i toppskiktet. Först kom Radeon RX 6800 och RX 6800 XT, vilka senare följdes upp av flaggskeppet RX 6900 XT. Gemensamt för dessa var grafikkretsen Navi 21 där saker som antal aktiverade kärnor och binning skiljde grafikkorten åt.

Under året har Sapphire, Powercolor och Asrock lanserat Radeon RX 6900 XT med vad som sagts vara en XTX-variant av grafikkretsen Navi 21, med ännu högre binning än vanliga RX 6900 XT. Vad det innebär i praktiken är att det handlar om kretsar av bättre kvalitet, som klarar högre klockfrekvenser till lägre spänning än Navi 21 i ordinarie RX 6900 XT.

Nu publiceras bilder på AMD:s egen variant av Radeon RX 6900 XTX. Grafikkortet på bild uppges vara ett tidigt ingenjörsexemplar, som AMD valt att inte lanseras. Likt forna flaggskepp som RX Vega 64 Liquid Edition och R9 Fury X har grafikkortet ett heltäckande hölje utan fläktar och kyls istället av en sluten vattenkylare med 120 mm-radiator.

Varför AMD lagt Radeon RX 6900 XTX på hyllan är inte känt, men det spekuleras i att den obefintliga tillgången är orsaken och att de därför valt att släppa de fåtal kretsar som finns till partnertillverkare.

Källa: Weibo via Videocardz

Läs mer om Radeon RX 6900-serien: