Efter flera tuffa år strandade med "Skylake"-arkitekturen och tillverkningstekniken 14 nanometer har nu islossningen börjat på allvar för Intel, där färska arkitekturer och 10 nanometer rullar ut till olika segment. För dörren står också bolagets spelinriktade grafikkort och som grädde på moset har företagets egna fabriker därtill lyckats möta efterfrågan.

Framstegen gör dock inte avtryck i finanserna över hela brädet, vilket är tydligt när Intels nytillträdde VD Pat Gelsinger nu lägger fram siffrorna för årets första kvartal. Sett till omsättningen uppnås samma nivå som samma period förra året – 18,6 miljarder USD. Detta är 6 procent högre än målsättningen som spikades i januari i år och bakom detta ligger bland annat konsumentavdelningens ökning på 8 procent, en avdelning som med marginal svarar för den största tårtbiten av omsättningen.

Datacenter computing Q1 2021.png
Client computing Q1 2021.png
Highlights Q1 2021.png
Executive summary Q1 2021.png

Däremot uppvisar Intels datacenterdivision ett rekordstort tapp på hela 20 procent jämfört med Q1 2020. Att företaget inte längre är ohotat i serverbranschen har varit ett faktum sedan AMD lyfte på locket till Epyc år 2017. Nyligen följde sistnämnda tillverkare upp med Zen 3-baserade Epyc med 64 kärnor per sockel, men konkurrenssituationen är med största sannolik inte ensamt ansvarig för raset. "Ice Lake-SP" är Intels nylanserade serverhårdvara och ett rimligt antagande är att många kunder istället väntat genom första kvartalet.

När det i sommar blir dags att presentera resultatet från andra kvartalet lär också svaret på "Ice Lake-SP"-processorernas plats på marknaden gå att utskilja, men Intel spår att att både Q2 och helåret 2021 går något sämre än 2020. Omsättningen för förstnämnda tidsperiod väntas hamna 2 procent lägre än förra året, medan 1 procent gäller för hela året. I kvartalsrapporten framgår därtill att bruttomarginalen stegat ned ungefär 6 procent under Q1, en trend som enligt prognosen spiller över hela året och stannar på 3 procent.

Sammanfattnign 2021.png
Prognos 2021.png

Gelsinger är dock inte oroad över utvecklingen utan pekar istället på att bolaget presterat mycket bra under första kvartalet, som kantats av hög efterfrågan. Han understryker också på att de många framtidsplaner som Intel den senaste tiden placerat i rampljuset fallit i god jord och förklarar att 2021 är ett mycket viktigt år. Siktet är inställt på att följa med efterfrågan på halvledare och framtiden får utvisa om planerna går i lås.

Läs mer om Intels planer: