Systemkretsen M1 introducerades i slutet av 2020, tillsammans med Apples nya uppsättning Macbook. Sedan dess har Apples ARM-baserade skapelse även tagit plats i nya färgglada Imac-serie och Ipad Pro som presenterades under eventet "Spring Loaded".

Nu rapporterar Nikkei Asia att dess efterföljare går in i massproduktion. Likt sin föregångare tillverkas den av taiwanesiska TSMC med tillverkningstekniken 5 nanometer, även om det sannolikt handlar om en övergång från N5 till förbättrade N5P. Tillverkningsprocessen väntas ta tre månader, vilket skulle ge färdiga kretsar runt juli månad.

För närvarandet är det inte klarlagt om den nya kretsen, som i brist på officiellt namn börjat benämnas som "M2", är en egen krets eller endast en omarbetad M1. Det är därmed inte heller bekräftat vad som skiljer dem åt, mer än en skjuts i prestanda och energieffektivitet. Bland tidigare spekulationer återfinns bland annat varianten M1X med åtta Firestorm-kärnor flankerade av fyra strömsnåla Icestorm-kärnor.

Även om M1 börjar ta större plats i Apples enheter är en betydande del av Macbook-sortimentet fortfarande Intel-baserat. Vid lanseringen av M1 beräknade företaget att en utfasning av Intels kretsar till förmån för egen hårdvara skulle ta cirka två år. Med större volymer av "M2" tillgängliga från sommaren kan kretsen hamna i Macbook redan till slutet av 2021, vilket följer den tidsplanen.

Med den kretsbrist som råder är kretstillverkare hårt pressade. TSMC planerar för stora investeringar, men det tar år att genomföra. De har dock utökat kapaciteten för specifikt 5 nanometer och Apple är en högt prioriterad kund, men om teknikjätten lyckas hålla sin tidsplan återstår att se.

Läs mer om Apple: