Det råder extrem torka i Taiwan, landets värsta i modern tid. Förra årets regnperiod var ovanligt mild och för första gången på 56 år uteblev tyfonerna. Till följd av det är vattenreserver mycket låga i landet och i början av april ransonerades vattentillgången ännu hårdare.

Taiwan huserar en stor del av världens kretstillverkning, en process som kräver enorma mängder vatten. Nu rapporterar Nikkei Asia att läget blivit ännu mer kritiskt, och som värst är det i staden Taichung där kretstillverkaren TSMC har anläggningar. Under tisdagen besöktes staden av president Tsai Ing-wen som efterlyste ytterligare vattenbesparingar. I ett uttalande beskriver hon läget som mycket allvarligt, då stadens två stora dammar endast har cirka 5 procent kapacitet kvar.

Både TSMC och andra tillverkare har hotats av torkan sedan tidigare i vår, och har tagit saken i egna händer genom att transportera vatten till sina anläggningar med tankbilar. Vattenransoneringen har även orsakat konflikter med bönder och jordbruk, som anser att TSMC får orättvis förtur till de få resurser som finns på bekostnad av den lokala risproduktionen.

Vanliga hushåll har också drabbats, och i vissa områden har vattnet varit helt avstängt två dagar i veckan. Som nödlösning ska det nu grävas 58 brunnar i Taichung innan månadens slut, som ska ge 65 000 ton vatten per dag. Även med nya brunnar går ekvationen inte ihop, då endast TSMC förbrukar nästan 200 000 ton vatten dagligen.

TSMC har tidigare sagt att vattenbristen inte ska påverka produktionstakten, men om inte läget förändras inom en snar framtid kan det förändras. Det är inte bara kretstillverkning och jordbruk som står inför bekymmer om vädret inte förändras, även tillverkningen av de flytande kristaller som används i LCD-paneler kräver mycket vatten.

Regnperioden börjar vanligtvis under maj eller juni, och i centrala Taiwan börjar det nu falla mindre skurar. Det är dock fortfarande för lite för att påverka situationen, då vattenreserver är för hårt ansträngda för att återhämta sig utan en längre period av regn.

Läs mer om torkan i Taiwan: