Till slutet av 2021 lanserar Intel processorfamiljen "Alder Lake", som introducerar den nya arkitekturen Golden Cove och efter många år av problem tar tillverkningstekniken 10 nanometer till den breda massan. Detta markerar inte enbart ett stort steg för Intel, utan Alder Lake blir också först ut med stöd för minnesstandarden DDR5.

Minnestillverkare har redan varit flitiga med att gå ut att de står redo inför lanseringen, med renderingar och högt flygande löften om prestanda. Till skillnad från många tidigare rapporter publiceras nu bilder på faktiska minnesstickor från ingen mindre än världens tredje största minnestillverkare, Micron, med det egna varumärket Crucial.

Crucial-DDR5-2.jpg

Minnesmodulerna på bild har vanliga gröna kretskort helt utan utsmyckning, det vill säga vad som är standard utanför entusiastsfären. Det ena minnet följer formfaktorn UDIMM och är för stationära datorer, medan den andra är en SO-DIMM för bärbara. Modulen för stationärt bruk har en kapacitet om 8 GB medan det bärbara ditot huserar 32 GB. Kapaciteterna för den här specifika serien väntas sträcka sig från 8 GB upp till som mest 64 GB.

Sett till andra specifikationer följer Crucials minnen standardiseringsorganet JEDEC:s specifikation till punkt och pricka. De har en effektiv klockfrekvens om 4 800 MHz med timings på CL40 med en spänning om 1,1 V. Just prestandan ligger under många av dagens DDR4-minnen, men då ska det nämnas att DDR4 började sin resa på 2 133 MHz CL14. Det väntas dock inte dröja länge innan det dyker upp DDR5-minnen i runt 6 400 MHz med mer pressade timings och latenser.

I dagsläget finns inga processorer med DDR5-stöd, varför den officiella introduktionen sammanfaller med Intel Alder Lake i slutet av året. Traditionellt sett brukar nya minnesstandarder initialt kosta mer per gigabyte än föregående, varför Alder Lake också blir bakåtkompatibel med DDR4. Det kan därför dröja till någon gång 2022 innan DDR5 får sitt breda genomslag.

Källa: Xfastest via @Momomo_US (Twitter)

Läs mer om DDR5 och Intel Alder Lake: