De första grafikkorten med stöd för ray tracing släpptes i och med Nvidias Geforce RTX 2000-serie under 2018. Beroende vem som tillfrågas har det gått antingen ganska bra eller för långsamt för industrin att omfamna den nya tekniken, och en ständigt återkommande fråga är när de första spelen med ray tracing som minimikrav anländer.

Spel med ray tracing som minimikrav finns redan med specialversioner RTX-versionen av Minecraft och Quake II, men dessa är båda gamla spel. Nu tar 4A Games det ett steg längre med ett mer moderna spel, i form av av en specialversion av 2019 års Metro Exodus – Enhanced Edition. Med denna version blir just ray tracing ett minimikrav eller mer konkret ett obligatoriskt inslag.

För att verkligen dra nytta av den nya tekniken har spelets ljussättning gjorts om från grunden. Borta är traditionella rastreringstekniker för ljus som alla spel annars har som bas, istället skapas samtliga ljus och skuggor uteslutande med hjälp av ray tracing. Digital Foundry går igenom detaljerna och visar jämförelser mot den gamla versionen av spelet, och har dessutom fått tillgång till utvecklarverktyg där de manuellt kan justera bland annat ljuskällor.

Utöver ray tracing har 4A Games passat på att uppgradera DLSS-implementationen till version 2.1 för bättre uppskalning. För att kunna maximera prestanda har de implementerat så kallad variable rate shading (VRS). Givetvis passar de även på att utvärdera prestandan med grafikkort från AMD och Nvidia, samt ger rekommendationer på vilka inställningar som passar bäst till respektive produkt.

Enhanced Edition av Metro Exodus blir tillgängligt gratis för alla som äger Metro Exodus på PC, men kräver en separat installation av spelet. Spelet släpps den 6 maj.

Kommer du att testa Enhanced Edition och vad tyckte du om skillnaderna i videon?