När den årliga elektronikmässan CES 2021 gick av stapeln och satte ton för resten av året avtäckte AMD processorserien Ryzen 5000 "Cezanne" för bärbara datorer. I periferin gick VD:n Lisa Su även ut med att Radeon RX 6000-serien av grafikkort skulle göra entré i bärbara under årets första hälft.

We [...] are on track for the first notebooks featuring our leading-edge mobile RDNA 2 architecture to launch later this quarter. – Lisa Su, VD på AMD

I samband med årets första kvartalsrapport aviserar Lisa Su att Radeon RX 6000 släpps för bärbara under årets andra kvartal. Det är inte helt oväntat, då företag när de talar om en halva av året normalt avser periodens senare del. Troligtvis äger lanseringen rum under den årliga elektronikmässan Computex, där 2021 års upplaga går av stapeln 1 juni.

AMD har ännu inte gått ut med några detaljer kring den mobila Radeon RX 6000-serien. På ryktesväg talas det om att toppmodellerna baseras på grafikkretsen Navi 22, som används i Radeon RX 6700 XT, som i fullfjädrat utförande har 2 560 streamprocessorer och en 192-bitars minnesbuss. Det senare medför att ett flaggskepp sannolikt får 12 GB GDDR6-minne med en effektiv klockfrekvens på 14 000 MHz, för en teoretisk bandbredd om 336 GB/s. Flaggskeppet tros heta RX 6800M.

Längre ned i hierarkin väntas AMD använda de ännu icke lanserade grafikkretsarna Navi 23 och Navi 24 med färre streamprocessorer, snävare minnesbussar och som ett led i detta även lägre strömförbrukning. Huruvida dessa också lanseras till slutet av årets andra kvartal är ännu inte känt, men allt pekar mot att AMD planerar nya grafikkort för bärbara datorer i alla prisklasser.

Läs om AMD Ryzen 5000 för bärbara datorer:

AMD Ryzen 5000-serien med Zen 3 lanseras för bärbara datorer