Brytande av kryptovalutor är en del i problematiken bakom den skrala tillgången på grafikkort, något som kan komma att mildras när Ethereum och Geforce RTX 3000-serien framöver genomgår mining-relaterade förändringar. De senaste veckorna har dock en annan typ av kryptovaluta seglat upp i nyhetsflödet: Chia, som bryts med hjälp av lagringsutrymme istället för kryptografiska beräkningar som körs på processorer och grafikkort.

Chia-skaparna lyfter valutan som ett miljövänligt alternativ till beräkningstunga Proof of work-valutor som Ethereum. Valutans krav på lagringsutrymme har redan gjort tydliga avtryck på den kinesiska lagringsmarknaden där prisökningar på upp till 66,7 procent observerats – på en vecka. Nu får den drastiska ökningen en förklaring när utvecklingen för Chia-brytning kliver fram ur skuggorna.

Chia.png

Bildkälla: Chia via Tom's Hardware

I slutet av mars användes ungefär 120 petabyte (PB) lagringsutrymme för att bryta Chia. En månad senare är den noterade toppnivån nära 1 200 PB, eller 1,2 exabyte (EB), en ökning på nära 900 procent. De hårddiskar som skenat i pris är större modeller med 18 eller 16 terabyte (TB) utrymme och den nya toppnivån översätts till ungefär 67 000 hårddiskar med 18 TB lagringsutrymme.

Det återstår att se om utvecklingen för Chia-brytning håller i sig, men även om de stigande priserna spiller över till den svenska marknaden. Valutan kan ännu inte bytas eller säljas, men detta ändras den 3 maj och var den hamnar i värde framkommer således i början av nästa vecka.

Läs mer om kryptovalutor: