Med introduktionen av Zen-arkitekturen år 2017 fick AMD:s processordivision nytt liv och genom uppdaterade arkitekturer samt tillverkningsteknik har både kärnantal och prestanda vridits upp, vilket fallit i god jord från instegs- till toppsegment. I fjol släppte bolaget dels Ryzen 3000 XT-processorer med marginellt förhöjd prestanda, dels Ryzen 5000-serien "Vermeer" med rejäla förbättringar – modeller som dock fortfarande är sällsynta i handeln.

Under år 2020 letade sig AMD:s produktplaner ut, vilka gjorde gällande att "Vermeer" skulle få en efterträdande Ryzen 6000-serie med den popkonstnärsklingande kodnamnet "Warhol". Enligt rykten handlade det om en förfinad Zen 3-arkitektur med tillägget "+" samt ett kliv över till tillverkning på 6 nanometer, för ett på papperet marginellt prestandalyft. Nu menar flera välrenommerade hårdvaruprofiler på Twitter att AMD blåst av "Warhol", som lyst med sin frånvaro i läckor sedan nämnda plan såg dagens ljus.

Användaren @ExecutableFix tillägger att den "Warhol"-efterträdande Ryzen-familjen redan skymtats på flera håll, vilket ger stöd åt dennes spekulation om en nedlagd satsning på Zen 3+. Ett sådant tilltag är inte osannolikt med tanke på att TSMC:s fullbelagda 7-nanometersnod inte räcker för att möta den höga efterfrågan på Ryzen 5000-serien. AMD måste därtill fördela den tilldelade kapaciteten över processorer, grafikkort och systemkretsar till spelkonsoler.

amd_ryzen_5000-16.jpg

Med hög efterfrågan och begränsad tillverkningskapacitet är det inte omöjligt att AMD gör plats i schemat genom en avblåst processorserie.

Med ett fåtal undantag är stationära Ryzen 5000-serien en bristvara och därtill har företaget ännu inte lyft skynket av enklare familjemedlemmar som Ryzen 3 och modeller utan ändelsen "X". Enligt plan var "Warhol" ämnad för lansering under år 2021, vilket med rådande begränsningar och efterfrågan kan antas vara en knepig uppgift att realisera. AMD kan i sådana fall istället lägga fokus på den större omställningen som väntar med plattformsbytet till sockel AM5.

Wccftech skriver därtill att den som är uppgraderingssugen inte nödvändigtvis behöver vänta på en ny plattform, eftersom moderkortstillverkare arbetar med produkter utrustade med okända X570S-styrkretsar. Dessa moderkort återanvänder AM4-sockeln och påstås göra debut i maj, något som kan föregå en favorit i repris – en återlansering av Ryzen 5000 med "XT"-suffix. Det är också möjligt att sådana moderkort har de grafikbestyckade 5000G-processorerna i sikte, produkter som AMD lovat att lansera utanför OEM-sfären.

Källa: Wccftech

Läs mer om AMD: