I april sjösatte Intel sin första processorfamilj på 10 nanometer kallad "Ice Lake-SP", som höjde antalet kärnor från föregångarens 28 till 40 stycken. Trots det ökade kärnantalet och arkitekturen Sunny Cove ligger Intel i många avseenden efter prestandamässigt på serversidan, där AMD de senaste åren fått övertaget genom att med Epyc-serien erbjuder upp till 64 kärnor och 128 trådar.

Näst på tur från Intel är "Sapphire Rapids", som enligt tidigare läckta produktplaner ska levereras med upp till 56 kärnor med 112 trådar och den helt nya arkitekturen Golden Cove. Det har spekulerats i att det ska räcka för att bräcka AMD på prestandafronten, men nu framgår att Intel har ett ess i rockärmen i form av betydligt fler kärnor än 56 stycken.

Sapphire-Rapids-6.png
Sapphire-Rapids-4.png
Sapphire-Rapids-5.png
Sapphire-Rapids-3.png
Sapphire-Rapids-2.png

Hårdvarubloggaren YuuKo_AnS som tidigare publicerat bilder på en Sapphire Rapids-processor har skridit till verket och demonterat processorn. Under värmespridaren huserar fyra tätt packade kretsar, chiplets eller som Intel väljer att kalla dem tiles, och när kretsarna avlägsnats avslöjas att varje krets huserar 20 kärnor – 5 fler än tidigare känt.

Det har tidigare trotts att Sapphire Rapids skulle husera 60 fysiska kärnor varav 4 avstängda, för just 56 stycken. Med inget mindre än 80 fysiska kärnor under värmespridaren är det inte troligt att Intel väljer att slå av en så betydande andel som 24 stycken. Betydligt mer sannolikt om Intel inte släpper en fullfjädrad modell är att de stannar vid 76 med 152 trådar eller 72 kärnor med 144 trådar.

Sapphire-Rapids-7.jpg

Utöver att höja kärnantalet rejält blir Sapphire Rapids först ut på serversidan med stöd för DDR5-minne och det över åtta kanaler. Därtill väntas det även finnas modeller med stöd för fastlött minne av HBM-typ, som skulle kunna användas som ett stort extra cacheminne. Intel Sapphire Rapids ska även ge stöd för PCI Express 5.0 och Compute Express Link 1.1. Sockeln

Intel Sapphire Rapids tar plats i sockel LGA 4677 och ska enligt tidigare läckta produktplaner ha ett TDP-värde om 350 W, men det var med upp till 56 kärnor. Huruvida en modell med uppemot 80 stycken ligger kvar på denna nivå eller om Intel skruvar upp effekttaket ytterligare återstår att se. Lanseringen av Sapphire Rapids äger enligt Intel rum i slutet av år 2021.

Mer om Intel "Sapphire Rapids":