Riots Valorant spelas i lag om fem i förstapersonsperspektiv, och spelare kan kommunicera med sitt lag direkt med röstchatt under spelets gång. Precis som i många andra spel finns det spelare som inte alltid beter sig trevligt, trots att det bryter mot spelets community-regler. Riot ska nu bekämpa det genom att börja spela in och temporärt lagra röstchatt i Valorant.

"Never use hateful or abusive language. We do not tolerate derogatory comments on any player's gender, race, sexual orientation, age, mental or physical abilities, religious affiliations, or country of origin." – Valorants Community-regler

Spelare kan just nu välja att stänga av specifika spelares ljud eller blockera dem, kombinerat med att anmäla de som bryter mot spelets community-regler. Om en spelare uttrycker sig exempelvis rasistiskt, sexistiskt eller på annat vis kränkande kan det leda till avstängning. Riot har redan möjlighet att gå igenom textloggar från spelets chatt om en användare anmäler att någon betett sig illa.

För att i större grad kunna hantera spelare som använder röstchatten för att kränka eller trakassera sina medspelare ska all röstchatt spelas in, men inte aktivt övervakas. Ljudfiler gås endast igenom om spelare under matchen rapporteras för att ha betett sig olämpligt, och när ärendet är avslutat tas filen bort.

Exakt hur det ska modereras ger inte Riot några detaljer kring. Baserat på det höga antalet aktiva spelare fördelat över utvecklarens titlar är det troligt att det handlar om någon slags automatiserad moderering med hjälp av artificiell intelligens eller språkteknologi (eng. natural language processing).

Riot är inte de första som tar nya tag mot vad som brukar kallas "toxiska beteenden". Intel Bleep är en liknande moderering av röst under utveckling, som aktivt ska filtrera bort saker baserat på användarens preferenser. I Riots fall handlar det inte om någon aktiv censurering, utan endast inspelning.

Spel där spelare upplever sig utsättas för kränkningar eller andra trakasserier riskerar att förlora användare långsiktigt, och därmed även intäkter. Riot har som mål att utrusta alla sina spel med funktionen, men först ut är Valorant som förlitar sig mycket på just röstchatt. Uppdateringen är i ett teststadie, och gäller till en början bara Nordamerikanska regionen.

Tror du inspelningar av röstchattar kan få medspelare att sköta sig bättre?