Förra veckan meddelade Microsoft att från den första augusti sänker de sin provision vid försäljning av spel i Microsoft Store. Spelutvecklare går från att få 70 procent av intäkterna till att få 88 procent, samma upplägg som Epic Games Store. Microsoft menar att de vill stötta spelutvecklare till högre grad, för att gynna spelbranschen i stort.

Vid tillfället menade de att inga sådana planer fanns för Microsoft Store för Xbox, men i ett konfidentiellt dokument som The Verge fått tillgång till framgår att Microsoft trots tidigare uttalanden undersökt en förändring.

TVaAAxV.png
QRSIzcT.webp

Enligt tabellen visar Microsoft ett upplägg där även spel i Microsoft Store för Xbox under kalenderåret 2021 skulle få ett förändrat prisupplägg. Andelarna skulle fördelas från 70/30 till 88/12, samma upplägg som introducerats till PC. Dokumenten är en del av den rättegång som pågår mellan Apple och Epic Games, där båda företag begärt vittnesmål från Lori Wright, koncernchef för Xbox affärsutveckling.

I samma dokument går det även att se att Microsofts prisförändring för PC åtminstone till en början planerades med en klausul. För att få det lägre priset skulle Microsoft få rättigheter till att strömma spelet. En stor del av texten är överstruken, men sannolikt handlar det om att få strömma innehåll i deras molntjänster.

Console makers such as Microsoft invest significantly in developing dedicated console hardware but sell them below cost or at very low margins to create a market that game developers and publishers can benefit from. Given these fundamental differences in the significance of the platform and the business model, we have more work to do to establish the right set of principles for game consoles. – Rima Alaily, Microsoft

Spelkonsolstillverkare som Sony, Nintendo och Microsoft tar likt plattformen Steam ut 30 procent provision på digital försäljning. Ansvariga på Microsoft har tidigare försvarat företagsmodellen för spelkonsoler med att hårdvaran till spelkonsoler subventioneras för att göra enheten prisvärd. För att kompensera för det tar Microsoft provision, men utvecklare erbjuds även marknadsföringskampanjer och större synlighet på plattformen i utbyte.

Ett annat argument Microsoft använder är att spelkonsolers hårdvara är optimerad för ett specifikt syfte, vars ekosystem skiljer sig mycket från PC och mobila enheter. Trots det har Microsoft erkänt vid tidigare tillfällen att företaget har arbete kvar att göra med upplägget för spelkonsolsmarknaden.

Microsoft har inte bekräftat dokumentens innehåll eller validitet, men meddelade att en ny fördelning av intäkterna för utvecklare i Microsoft Store för Xbox inte är aktuell i dagsläget.

Läs mer om Microsoft: