Till slutet av året sjösätter Intel processorfamiljen "Alder Lake", vilket innebär en efterlängtad övergång till 10 nanometer för stationära datorer. Vid sidan om ett tillverkningstekniskt språng levereras inte bara en utan två nya CPU-arkitekturer i en hybriddesign, där en "stor" och "liten" kärna samverkar i syfte att ge en optimal balans mellan strömförbrukning och flertrådad prestanda. Ett liknande koncept finns sedan länge på mobilsidan och kallas av ARM för Big.Little.

Nu publicerar Igor's Lab de första specifikationerna på ett tidigt ingenjörsexemplar av Alder Lake-S, där ändelsen i namnet avslöjar att handlar om en processor för stationärt bruk. Exemplaret i fråga huserar 16 kärnor varav 8 är av arkitekturen Golden Cove, som är en direkt efterträdare till Willow Cove i processorfamiljen Tiger Lake. Enligt tidigare uppgifter väntas Golden Cove erbjuda 20 procent högre prestanda vid samma klockfrekvens (IPC) än Willow Cove.

Alder-Lake-S-Igor.jpg

Arkitekturen Golden Cove sällskapas av Atom-varianten Gracemont, som är en lägre presterande och samtidigt mer energieffektiv arkitektur. Prestandamässigt talas det om IPC nära Skylake som huserar i Intels processorer från Core 6000- till 10000-serien. En på pappret stor skillnad är att Gracemont inte har stöd för flertrådstekniken Hyperthreading, varför en 16-kärnig Alder Lake-processor får ett udda antal trådar om 24 istället för 32 stycken.

Ingenjörsexemplaret har det interna kodnamnet Core-1800 och de stora Golden Cove-kärnorna har en maximal turbofrekvens om 4,6 GHz vid belastning av 1–2 kärnor, 4,4 GHz med 3–4 kärnor, 4,2 GHz med 5–6 kärnor och 4,0 GHz med 7–8 kärnor. De mindre Atom-kärnorna stannar vid 3,4 GHz när 1–4 kärnor belastas och sjunker till 3,0 GHz med 5–8 kärnor.

Då det handlar om ett tidigt exemplar är det troligt att de maximala klockfrekvenserna lägger sig på en högre nivå vid lansering. Att det rör sig tidigt kisel märks inte minst på att den låga basfrekvensen 1,8 GHz flankeras av ett TDP-värde om 125 W, med en strömförbrukning som under kortare perioder kan toppa 228 W (PL2).

Utöver en inom datorvärlden udda konstruktion med kärnorna blir Alder Lake först ut med stöd för nya minnesstandarden DDR5, men behåller även kompatibilitet med DDR4. Vilken typ av minne som används kommer helt att baseras på valet av moderkort, då tillverkare ska släppa modeller med stöd för antingen den ena eller den andra.

Intel-Alder-Lake-S-Specifications.jpg
Intel-600-Chipset-Specifications.jpg

Intel Alder Lake tar plats i sockel LGA 1700 och paras ihop med 600-seriens styrkretsar med inbyggt stöd för ett ännu icke känt antal PCI Express 4.0-kanaler. Därtill blir själva processorn först ut med stöd för PCI Express 5.0 och ska erbjuda detta i 16 kanaler för instickskort, som grafikkort. Detta flankeras av 4 stycken PCI Express 4.0 för NVM Express-baserade SSD-enheter. Avslutningsvis kommer varje processor att husera en integrerad grafikdel av arkitekturen Xe.

Intel har officiellt aviserat att Alder Lake släpps till slutet av året och de senaste uppgifterna pekar mot en lansering under tredje kvartalet.

Läs mer om Intel "Alder Lake":