Elon Musk har en förkärlek till rymden, och startade år 2002 företaget Spacex. Utöver planer på att kolonisera planeten Mars arbetar Spacex även med projektet Starlink, ett rymdnätverk. Målet med Starlink är att kunna erbjuda en markoberoende internetuppkoppling i höga hastigheter över hela jorden med hjälp av satelliter i rymden.

Spacex hade sommaren 2020 skickat upp cirka 700 satelliter. Nu har siffran stigit till nästan 1 500 satelliter för projektet, som just nu är i beta-stadie. Det går att förboka uppkoppling mot Starlink, även om förbokningen inte garanterar täckning just nu. Kostnaden ligger på 99 USD, som återbetalas vid ånger eller om tjänsten inte fungerar.

På Twitter skriver däremot Elon Musk själv att de första 500 tusen användarna bör få tillgång till nätverket, och att den enda begränsningen är storstäder och områden med högre befolkningsdensitet. Däremot kan det bli en större utmaning när antalet användare närmar sig miljontals, berättar han.

När Starlink prestandatestades i början av året i Montana, USA nåddes en genomsnittlig bandbredd om 110 megabit per sekund (Mbps), med tillfälliga toppar på 190 Mbps. Trots en imponerande bandbredd var latensen betydligt sämre, där uppmättes latens på 50 millisekunder (ms) obelastat, och hela 112 ms vid belastning.

De som deltar i beta-testet kan enligt Starlinks webbplats förvänta sig hastigheter mellan 50 Mbps och 150 Mbps, men framförallt utlovas en lägre latens på 20 ms till 40 ms för de flesta områden. För tillfället är täckning begränsad till vissa områden i USA, men i framtiden är planen att expandera med cirka 12 000 satelliter totalt för täckning över hela jorden, ett projekt som ska kosta 10 miljarder dollar.

Läs mer om Starlink: