Efter sju år av Playstation 4 och Xbox One lanserades en ny generation spelkonsoler hösten 2020. De stora framsteg som gjorts med Playstation 5 och Xbox Series X/S drunknade i den bristande tillgången, något som i Sverige framförallt gäller Sonys dito. Anledningen är den rådande kretsbristen och enligt Sony väntas bristen på Playstation 5 fortgå till våren 2022.

Under det nuvarande räkenskapsåret som pågår 1 april 2021 till 31 mars 2022 hoppas Sony bräcka försäljningen av Playstation 4 under samma period i sin livscykel – 14,8 miljoner. Nu rapporterar den taiwanesiska branschtidningen Digitimes om att TSMC, som tillverkar systemkretsar i Playstation 5, endast förmår att producera 800 000 kretsar i månaden och att den volymen väntas hålla i sig genom hela år 2021.

Enligt tidningens uppgifter beräknas antalet tillverkade kretsar för Playstation 5 nå just 9,5–9,6 miljoner exemplar under år 2021, men det ska inte vara uteslutet att antalet passerar 10 miljoner. För den utstakade perioden som inleddes 1 april motsvarar detta 7,2 miljoner tillverkade kretsar. Med andra ord skulle Sony inte ens vara halvvägs i mål till årsskiftet, med blott tre månader kvar för att bräcka 14,8 miljoner sålda spelkonsoler.

Systemkretsen som huserar i Playstation 5 är utvecklad i samarbete med AMD, vars arkitekturer Zen 2 på processorsidan och RDNA 2 på grafiksidan ligger till grund för spelkonsolen. Medan AMD är Sonys underleverantör är det världens största tillverkare av kretsar, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), som står för tillverkningen.

Huruvida volymerna i rapporten till fullo stämmer återstår att se, men det finns goda skäl att tro att siffrorna är nära sanningen. TSMC har själva konstaterat att bristen fortgår in på år 2022 och den rådande situationen väntas vara avhjälpt som tidigast under år 2023. Allt fler i branschen har dock börjat uttrycka skepsis kring om prognoserna håller.

Mer läsning om Sony, TSMC och kretsbristen: