Det har inte undgått någon som är på jakt efter senaste generationens spelkonsoler att de är praktiskt omöjliga att få tag på. Samtidigt som Microsoft och Sony kämpar med att mätta marknadens efterfrågan arbetar de givetvis med traditionsenliga uppdateringar, vilka brukar innebära mer kompakta och mindre ljudliga spelkonsoler.

Systemkretsarna i både Playstation 5 och Xbox Series X/S är utvecklade i samarbete med AMD och tillverkas hos Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) på dess 7-nanometersteknik. Nu rapporterar den taiwanesiska branschtidningen Digitimes att Sony och AMD arbetar på en uppdaterad systemkrets för Playstation 5.

ps5_20.jpg

Systemkretsen från AMD i Playstation 5

Den nya systemkretsen ska tillverkas på TSMC:s 6-nanometersteknik, som är en vidareutveckling av dess 7-nanometersteknik. Den nya tekniken erbjuder en ökad transistortäthet om 18 procent och ger därtill fördelar i såväl prestanda som energieffektivitet. Då ett av ledorden för spelkonsoler är kompatibilitet och kontinuitet är det troligt att Sony inte satsar på några större prestandaförbättringar, utan istället använder teknikens ökade spelrum för att pressa ned strömförbrukningen.

Uppgifterna går emot förhandsspekulationer och önskemål från inte minst entusiaster, som hoppats på en övergång till 5 nanometer. Den tekniken är den regelrätta efterträdaren till 7 nanometer och erbjuder närmare en dubblering i transistortäthet. TSMC talar samtidigt om möjligheten att kapa strömförbrukningen med 30 procent jämfört mot 7 nanometer.

Valet att inte gå över till den mest moderna tekniken ska dels bero på att det skulle öka priset på spelkonsolen, men också då det skulle påverka tillgången. TSMC är i full gång med att uppgradera befintliga fabriker och bygga nya för att utöka kapaciteten för 7 nanometer, och genom detta även 6 nanometer som använder samma produktionslinjer.

Tillverkningen av den uppdaterade systemkretsen uppges dra igång under andra eller tredje kvartalet år 2022, något som skulle göra det möjligt för Sony att ha en ny revision av Playstation 5 redo till julhandeln samma år.

Läs mer om bristen på Playstation 5: