Komponentbristen håller fortsatt ett järngrepp om uppgraderingssugna entusiaster, som i grafikkortssvängen möter konkurrens från aktörer som använder grafikkort för att bryta kryptovaluta. Nvidia arbetar dock aktivt med att driva kryptointresserade mot den dedikerade Crypto Mining Processor-serien (CMP), genom att förse nyproducerade Geforce RTX 3000-kort med grafikkretsar som kräver mining-begränsande drivrutiner.

Nu bekräftar Galax att de nya kretsarna letar sig ut i faktiska produkter, genom att avtäcka Geforce RTX 3080 och RTX 3070 med det diskreta tillägget "FG", som i dagsläget har okänd innebörd. I de tillhörande specifikationsbladen syns däremot "LHR" – en kortform för "Lower Hash Rate". Företaget slår således inte på stora trumman för att visa på lägre mining-prestandan, men tilltaget visar att det i alla fall inte är en ren gissningslek som väntar köparen med kryptovalutabrytning i kikaren.

GALAX-GeForce-RTX-30-LHR-Specs.png

Bildkälla: Galax via Videocardz

GALAX-RTX-3070-FG.jpg

Bildkälla: Galax via Videocardz

GALAX-RTX3080FG.jpg

Bildkälla: Galax via Videocardz

Tillsammans med specifikationerna presenterar Galax den ungefärliga hashrate som gäller med "LHR"-korten i fallet brytning av Ethereum. Geforce RTX 3070 klockar in på 25 MH/s och RTX 3080 stannar på 43 MH/s, vilket i runda slängar är en dryg halvering av nivåerna som bland andra Betterhash menar att de obegränsade korten mäktar med.

Det återstår att se om fler tredjepartstillverkare väljer att markera när de nya kretsarna gör debut i grafikkorten, men även om Galax konkurrenter väljer att göra märkningen tydligare. Därtill får framtiden utvisa om Nvidias nya begränsning håller tätt, eller om ett klavertramp i stil med den publicerade beta-drivrutinen för Geforce RTX 3060 upprepas.

Källa: Galax via Videocardz

Läs mer om grafikkort: