Under sommaren 2019 gick Samsung ut med att de utvecklar ARM-baserade systemkretsar i serien Exynos med grafikarkitektur signerad AMD. Sedan början av 2021 har allt fler uppgifter börjat cirkulera uppgifter om prestandan och att den första frukten av samarbetet lanseras under årets andra hälft.

Tidigare rapporter stärks av The Korea Economic Daily, som med hänvisning till industrikällor gör gällande att en Exynos-krets i "premiumsegmentet" för smarta telefon och bärbara datorer med Windows 10 för ARM släpps under årets andra hälft. Utöver att användas i Galaxy-produkter säljer Samsung Exynos-kretsar till den kinesiska telefontillverkaren Vivo.

The new Exynos will offer improved functions, including extraordinary computing power and battery efficiency, by utilizing a 5-nanometer processing technology. It’s good for both laptops and smartphones.

Som brukligt handlar det om en ARM-baserad lösning och inte minst en integrerad grafikdel som är licensierad av AMD. Det ska handla om en variant av Radeon DNA (RDNA), men det är ännu inte känt om det handlar om RDNA 2, en senare variant eller rentutav en skräddarsydd för att nå den energieffektivitet som krävs för att användas i en mobiltelefon.

Samsung-Exynos-RDNA.jpg

Likt Exynos 2100 som används i Samsung Galaxy S21 ska den nya systemkretsar tillverkas på bolagets 5-nanometersteknik, kallad 5nm LPE (Low Power Early). "Early" i sammanhanget innebär en första generation av tekniken. Det är möjligt att den nya Exynos-kretsar baseras på en mer modern version med förbättrad energieffektivitet och prestanda.

Lanseringen av den ARM- och RDNA-baserade systemkretsen följer i Apples fotspår, som under hösten 2020 lanserade sitt eget ARM-baserade dito M1. Här blev också den uttalade ambitionen att Apple helt ska frångå Intels processorer till att uteslutande använda sina egna systemkretsar.

Läs mer om Samsung Exynos med AMD RDNA: