Mellan den 11 och 13 maj håller HTC sitt VR-event Vivecon, och HTC går hårt ut redan första dagen och avtäcker inte mindre än två nya VR-headset. HTC Vive Pro 2 och HTC Vive Focus 3 är en del av en större satsning på premium- och företagssegmenten tillsammans med bolagets nya verktygsserie Vive Business för VR-utveckling.

HTC Vive Pro 2 riktar sig till både till utvecklare och PC-användare. Likt klassiska HTC Vive nyttjas datorns hårdvara för spel och skapande och blir kompatibel med de gamla versionernas tillbehör. Vive Focus 3 å andra sidan är en mer renodlad företagslösning och är ett fristående, trådlöst VR-headset som enligt HTC själva ska "omdefiniera den yrkesmässiga virtuella verkligheten".

Specifikationer: HTC Vive Focus 3

Egenskap

Vive Focus 3

Skärm

Dubbla 2,88" LCD-paneler

Upplösning

2 448 × 2 448 pixlar per öga, totalt 4 896 × 2 448 pixlar

Bilduppdateringsfrekven

90 Hz

Synfält (FOV)

120 grader

Sensorer

4 kameror, G-sensor, gyroskop och avståndssensor

Anslutningar

USB Type-C, 3,5mm ljudanslutning
Bluetooth 5.2 + BLE, Wi-Fi 6

Spårning

Vive inside-out-spårning, Minimum 1 m × 1 m för rumskalespårning

Ljud

Inbyggda stereohögtalare och dubbla mikrofoner med ekoreducering

Justerbart pupillavstånd (IPD)

Ja, 57–72 mm

Trådlöst

Ja

Vive Focus 3 får LCD-paneler med en total upplösning om 4 896 × 2 448 pixlar, fördelat på 2 448 × 2 448 pixlar per öga. Bilduppdateringsfrekvensen landar på 90 Hz och enheten ett förhållandevis brett synfält på 120 grader. Det ska även gå att justera skärmarna till olika pupillavstånd (IPD).

HTC Vive Focus 3 behöver inte anslutas till en dator eller externa sensorer utan istället har headsetet inside-out-spårning. Fyra kameror, olika typer av sensorer och artificiell intelligens används av headsetet för att spåra rörelser. För att värna om integritet sparas all spårningsdata krypterat och lokalt på enheten.

VIVE Focus 3 - kit on desk.jpg
VIVE Focus 3 - in office 1.png
VIVE Focus 3 - Controllers.jpg

Enheten drivs av Qualcomms systemkrets Snapdragon XR2, som är särskilt utvecklad för VR och redan används av bland annat Oculus Quest 2. Den behöver därför inte anslutas till någon basstation till skillnad från andra Vive-modeller och får även egna, nya handkontroller.

Eftersom att enheten är trådlös ansluts ett uppladdningsbart batteri på baksidan av huvudremmen. HTC har även satsat på att göra enheten lättviktig och alla kuddar är löstagbara för att enkelt kunna bytas ut eller rengöras.

Specifikationer: HTC Vive Pro 2

Egenskap

Vive Pro 2

Skärm

Dubbla LCD-paneler

Upplösning

2 448 × 2 448 pixlar per öga, totalt 4 896 × 2 448 pixlar

Bilduppdateringsfrekven

90 Hz/120 Hz

Synfält (FOV)

Upp till 120 grader

Sensorer

G-sensor, gyroskop, avståndssensor, IPD-sensor och Steam VR Tracking 2.0

Anslutningar

USB Type-C, Bluetooth, Displayport 1.2

Spårning

Minimum 2m x 1,5m för rumskalespårning

Ljud

Inbyggda stereohögtalare och två mikrofoner med ekoreducering

Justerbart pupillavstånd (IPD)

Ja

Trådlöst

Ja, med Vive Wireless Adapter

HTC Vive Pro 2 är till skillnad från Vive Focus 3 inte en fristående enhet, utan är tänkt att användas tillsammans med en PC. Den får samma upplösning och synfält som Vive Focus 3, men en högre bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz förutsatt att den anslutits med kabel. Enheten har stöd för Vive Wireless Adapter, men begränsas då till en bilduppdateringsfrekvens på 90 Hz.

VIVE Pro 2 - on a table.jpg
VIVE Pro 2 - hero shot.jpg
VIVE Pro 2 - in office 2.jpg

Vive Pro 2 har inte några medföljande handkontroller, men får stöd för alla tillbehör från Steam VR:s ekosystem och alla Vive-sensorer, även de tillhörande äldre VR-headset som Vive och Vive Pro. Det är kompatibelt med båda basstationer från Steam VR och alla handkontroller ur Vive-serien.

Hårdvarumässigt ställs kraven på processorsidan till minst en Intel Core i5-4590 eller AMD Ryzen 1500 och för grafikkort ligger lägsta kravet på Nvidia Geforce GTX 1060 eller AMD Radeon RX 480. För "Full resolution mode" rekommenderas minst grafikkort ur Nvidias Geforce RTX 2000-serie eller AMD:s Radeon 5000-serie. Utöver det krävs minst 8 GB RAM och Windows 10.

Vive Pro 2 kan förhandsbokas från den 11 maj och ska finnas hos återförsäljare från den 4 juni med ett rekommenderat pris på 8 899 kronor. Den mer påkostade Vive Focus 3 går inte att förboka, men anländer hos återförsäljare från den 24 juni och får det rekommenderade priset 15 590 kronor.

Läs mer om VR: