I takt med att hörlursanslutningarna blivit allt mer sällsynta på telefonmarknaden, har trådlösa hörlurar snarare blivit regel än undantag – men så är inte fallet i datorsvängen. Bluetooth-anslutna headset anses av många bidra med både sämre ljud och mer fördröjning än vad som är acceptabelt, varför alternativ som håller fast i kabelanslutningen eller särskilda trådlösa överföringstekniker föredras i entusiastklassen.

Med färska Virtuoso RGB Wireless XT satsar nu Corsair på att tillfredsställa alla preferenser för anslutning, vid sidan av god ljudkvalitet och komfort. Det handlar ett påkostat headset som följer upp 2019 års modeller med "SE" istället för "XT" i namnen, headset då lade tonvikten på god mikrofonkvalitet. Hos nykomlingen återfinns en snarlik och löstagbar mikrofon, som återigen bjuder bra ljudkvalitet enligt tillverkaren.

Corsair Virtuoso Wireless RGB XT 1.png

Fokus för produkten är dock de många anslutningsmöjligheterna i form av 3,5 mm, Bluetooth, trådbunden USB och trådlöst via den proprietära standarden Slipstream. Sistnämnda stöds av PC/Windows, Mac och Playstation, medan den trådbunda USB-anslutningen är exklusiv datorer. Den gamla hederliga 3,5-mm-anslutningen är kompatibel med alla plattformar, medan Bluetooth listas som PC- och telefonexklusiv. I sistnämnda fall används Aptx, men för förlustfri lyssning förespråkar Corsair det egna alternativet som kommunicerar med en USB-mottagare.

Med Slipstream-anslutning menar företaget att låg latens och räckvidd på 60 fot eller 18 meter fungerar. Hörlurarnas maximala batteritid specificeras till 15 timmar och laddning sker via USB Type-C, där ingången är belägen på den vänstra luren tillsammans med Micro USB för mikrofonen och 3,5 mm. På den högra kåpan återfinns volymkontroller och knappar för att välja typ av anslutning.

Corsair Virtuoso Wireless RGB XT 4.png.jpg

Som namnet antyder har Virtuoso RGB Wireless XT ett inslag av belysning, närmare bestämt upplysta logotyper på kåporna. Kåporna är bestyckade med minnesskum och högtalarelement på 50 mm, som ska leva upp till Dolby Atmos-standard. Produkten levereras i svart färg med inslag av metall och i sällskap av en förvaringsficka och kablage för anslutning. Priset ligger på saftiga 270 USD, vilket motsvarar omkring 2 800 kronor inklusive moms. Produkten kan ännu inte köpas via bolagets europeiska butik, men lär hamna på butikshyllorna inom kort.