Efterfrågan på datorer, komponenter och annan elektronik med kretsar under skalet är större än någonsin, där den utbredda bristen är ett kvitto på att tillverkarna inte kan möte efterfrågan. Kretstillverkare som Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) låter därför fabrikerna producera för allt vad tygen håller.

Framställningen av kretsar är en långdragen process känslig mot störningar som strömavbrott, något översvämningar och jordbävningar inte alltför sällan påminner om. Nu rapporterar Reuters att TSMC under gårdagen råkade ut för strömavbrott, men för en gångs skull uteblir de i dagsläget mycket kännbara följderna, som är förstörda kretsar.

Med nödlösningen att förse anläggningen med ström från egna generatorer, kunde bolaget hålla tillverkningen rullande fram till att elnätet återvände mot kvällen. TSMC är inte de enda kretstillverkarna som verkar i det drabbade området i Taiwan, men enligt uppgift lyckades även de mindre aktörerna ta sig igenom händelsen opåverkade.

Således innebär den oförutsedda händelsen inte en oönskad överraskning som förvärrar bristen ytterligare, men den påminner om beroendet av att ingenting går fel. För att minska beroendet av de asienförlagda fabrikerna, har kretstillverkning på hemmaplan seglat upp som en stor fråga i politiken. Det rör sig dock om planer som inte kan bära frukt förrän om flera år, varför det fortsatt är viktigt att reservgeneratorer kan motverka driftstopp.

Källa: Reuters

Läs mer om kretstillverkning: