Nätaggregat för stationära datorer finns i många effektklasser, med olika nivåer av energieffektivitet och några olika fysiska format. Oberoende av dessa skillnader kan dock nätdelarna strömmata moderna datorkomponenter, till följd av en gemensam standard med grund som stått fast sedan mitten av 1990-talet.

Ny nätaggregatsstandard – vad är ATX12VO?

För nära två år sedan spikade Intel en ny standard med namnet ATX12VO, som har siktet inställt på högre energieffektivitet genom att låta nätdelen endast svara för omvandling från växelström till 12 volt likström. Omvandling till lägre nivåer som 5 och 3,3 volt flyttas istället till moderkortet, ett tilltag som exempelvis också möjliggör att 24-pins ATX-anslutningen ersätts av en mindre 10-pinskontakt. Nu rapporterar Videocardz om Intels framtida planer för standarden.

Alder-Lake-ATX12VO.jpg

Bildkälla: Videocardz

Med en mogen teknik baserad på den äldre standarden har nätdels- och moderkortstillverkare inte omfamnat Intels omdaning. Intern dokumentation pekar dock på att Intel vill att moderkort med stöd för ATX12VO ska stå redo till höstens lansering av den stationära processorserien "Alder Lake-S". I textutdraget står att läsa att tillverkare behöver ha 4–5 månader för att skapa nätdelar och moderkort, varför slutet av maj listas som absolut sista tidpunkt för OEM-tillverkare att sparka igång ett samarbete med dessa aktörer.

ATX12VO-motherboards-768x356.jpg

Moderkort med BIOS-version märkt "12VO" ger en ögonblicksbild av utvecklingen. Bildkälla: Videocardz

Genom samtal med moderkortstillverkare bekräftar Videocardz att Intels mål är att ATX12VO-standarden får fotfäste. Tekniksajten håller det för osannolikt att "Alder Lake-S"-moderkort i prestandasegmentet levereras med den nya standarden, men föreslår att enklare moderkort och lösningar i färdigbyggda system kan bli vanliga.

Skulle du kunna tänka dig att byta moderkort och nätdel för att nå bättre energieffektivitet? Är det en standard du kommer att överväga vid ditt nästa datorbygge eller -köp? Berätta i kommentarstråden!