Under utvecklingsfasen använder teknikföretagen inte sällan inofficiella kodnamn, som ofta dyker upp i drivrutiner och databaser långt innan produkterna de representerar är redo att möta slutkund. Genom lusläsande entusiaster bubblar dessa namn upp till ytan och tillsammans med rykten, läckta uppgifter och kodnamn i samma anda kan ett pusselläggande börja.

Nu har turen kommit till "Beige Goby" som skymtas i en kommande drivrutin för Linux, där fisknamn och AMD-koppling innebär att det är ett kodnamn för en RDNA 2-grafikkrets. Toppkretsen Navi 21 i Radeon RX 6900 XT och RX 6800-duon har kodnamn "Sienna Cichlid", medan "Navy Flounder" avser Navi 22 hos RX 6700 XT. Längre ned på skalan syftar "Dimgrey Cavefish" på Navi 23, varför det nya fyndet kopplas till Navi 24 och grafikkort i instegsklassen.

Exakt vilka specifikationer den kommande kretsen levereras med går endast att spekulera i. Med tanke på att GPU-Z-bilder nyligen bekräftade att Navi 23 tar plats i Radeon RX 6600 och RX 6600 XT, med en påstådd prestandanivå i linje med förra generationens RX 5700 XT, är det rimligt att anta att Navi 24-grafikkort heter RX 6500 XT och presterar ungefär som RX 5600 XT. Antalet beräkningsenheter (CU) landar under de 28 som väntar RX 6600.

Det faktum att kodnamnet nu skymtas antyder att en faktiskt lansering inte är alltför avlägsen. Radeon RX 6600-korten väntas titta fram under årets digitala upplaga av Computex-mässan, men Navi 24 och instegsklassen lär dröja till efter sommaren. Fler uppgifter om de enklare grafikkorten lär med största sannolikhet sippra fram till dess.

Källa: Phoronix

Är du intresserad av enklare grafikkort? Berätta i kommentarstråden!