Inför lanseringen av Core 11000-serien "Rocket Lake" slog Intel på stora trumman om klassledande prestanda i olika scenarion, framförallt i spel där den halvnya arkitekturen Cypress Cove skulle bräcka AMD Ryzen 5000-serien i spel. Utöver ny arkitektur blev processorfamiljen Intels första med stöd för PCI Express 4.0, en standard AMD introducerade med sina processorer sommaren 2019.

Intel menade dock att de inte enbart skulle komma ikapp AMD på PCI Express-fronten, utan rentav leverera en bättre implementation med högre lagringsprestanda. Intels löfte om 11 procent bättre SSD-prestanda än AMD sätts nu på prov av Tweakers, som gör en diger jämförelse med sex SSD-enheter på ett AMD- och ett Intel-system.

AMD-Intel-SSD-enheter.PNG

Det ena systemet baserar på AMD Ryzen 7 3700X "Matisse" installerat i ett X570-moderkort och det andra bygger kring Intel Core i7-11700K med ett Z590-moderkort. De sex olika SSD-enheterna är alla M.2-anslutna med stöd för PCI Express 4.0 med en kapacitet om 1 TB, där skillnaden mellan samtliga är kontrollerkretsen.

Trots att många avfärdade Intels utfästelser om bättre SSD-prestanda visar Tweakers tester att så är fallet många gånger och det med god marginal. I de helsyntetiska prestandatesterna AS-SSD och Atto presterar Intel-systemet betydligt snabbare vid skrivningar och läsningar av mindre filer (4 KB) medan AMD har en mindre fördel vid sekventiell läsning av stora filer. Sett till sekventiella skrivningar är det ett mer jämnt fält, där plattformarnas övertag varierar mellan de olika SSD-enheterna.

I sina egna tester använde Intel prestandatestet PCMark 10, som är tänkt att simulera vardaglig användning. I det inbyggda "Storage"-testet utpresterar Intel konstant AMD i varierande grad. Störst skillnad märks med de högst presterande SSD-enheterna Samsung 980 Pro och WD Black SN850, med vilka Intels övertag är hela 14,4 respektive 13,1 procent.

AMD-Intel-SSD-Light.PNG
AMD-Intel-SSD-Gaming.PNG
AMD-Intel-SSD-Heavy.PNG

Slutligen finns det närmaste som går att komma helt realistiska scenarion. Tweakers har egna så kallade traces, vilket kan beskrivas som inspelningar av läsningar och skrivningar vid datoranvändning. Vid lättare vardagsanvändning har AMD generellt sett ett övertag, något som utökas i spel där fördelen är 5–24 procent. I tyngre användning, där Photoshop och Lightroom används, drar Intel ifrån rejält med en fördel om runt 29–76 procent beroende på vilken SSD som används.

Slutsatsen av testet är att Intel faktiskt levererar bättre SSD-prestanda, vilket märks inte mest i de mest relevanta fallen med skrivningar och läsningar av mindre filer. Enligt Tweakers är skillnaderna så pass stora att de i faktisk användning kan vara märkbara och att Intels tidigare påståenden var mer än ett handplockat exempel.

När Intel tillfrågas var övertaget kommer ifrån pekar de inte direkt på sin egen hårdvara, utan talar om ett nära samarbete med Microsoft kring mjukvara och drivrutiner samt nära kontakter med SSD-tillverkarna. Om så är fallet vore det med andra ord möjligt för AMD att ta igen stora delar av, om inte hela, det stora försprång Intel visar sig ha på området.

Mer läsning om prestanda med AMD och Intel: