Googles strömmade speltjänst Stadia lanserades under år 2019 och ämnade att bli nästa stora lösning för spelintresserade av alla kategorier. Stadia skulle erbjuda åtkomst till ett omfattande spelbibliotek utan behov av lokala installationer och bättre prestanda än vad de flesta privatpersoner har hårdvara kapabel till. De startade till och med upp spelstudion SG&E för att utveckla spel särskilt anpassade till tjänsten.

Stadia väckte dock inget större engagemang vid lansering och mottog kritik kring klent utbud av speltitlar och för att ha lovat mer än vad de kunde hålla. I februari gick ridån ned för SG&E och Google förlorade studions producent Jade Raymond. I och med nedläggningen valde sex andra viktiga anställda att lämna Stadia, vilket nu senast följdes upp av att tjänstens utvecklingschef tackade för sig.

Trots motgångar i form av avhopp och nedläggningar ser dock Google själva en positiv framtid för Stadia. Det är företagets marknadsföringsansvarige för utvecklare Nate Ahearn som uttalat sig i en intervju med Gamesindustry.biz, där han gör gällandes att "strömningsplattformen lever och frodas".

We're well on our way to over 100 new games launching on Stadia in 2021, and we're continuing to make Stadia a great place to play games on devices you already own. I'd tell any non-believers to take notice of how we're continuing to put our words into action, as we grow the Stadia Makers program and partner with AAA studios like Capcom, EA, Square Enix, Ubisoft and others.

Enligt Ahearn kommer strömningstjänsten att få över 100 nya spel under år 2021 samtidigt som Google fortsätter med arbetet att göra det möjligt för mindre utvecklare att ge ut sitt spel på Stadia utan en stor utgivare i ryggen. Ovanpå detta trycks det på att de fortfarande upprätthåller partnerskap med stora aktörer som EA och Ubisoft för att se till att deras spel hamnar på tjänsten i framtiden.

Många spelutvecklare verkar dock inte dela Googles positiva utsikter om tjänsten, då de sedan tidigare har uttryckt oro för både ett förhållandevis lågt spelarantal och känt tveksamhet kring att satsa på Stadia på grund av Googles tendenser att stänga ned tjänster som inte presterar som tänkt.

Den oron ser inte ut att ha minskat. I Game Developers Conferences (GDC) årliga undersökning svarar endast sex procent av 3 000 utvecklare att de är intresserade av att utveckla till Stadia, och knappa fyra procent att de just nu utvecklar mot Stadia.

Trots Googles försäkran om att Stadia minsann inte står vid avgrundens rand ser det sammantaget ut som ett mörkt första halvår, och flera betydande avhopp har sannolikt påverkat i någon form. Om tjänsten återhämtar sig och får fortsätta i sin nuvarande form återstår att se.

Läs mer om Google Stadia: