Apple Airpods Max letade sig ut på marknaden i slutet av 2020 och är företagets första hörlurar i over ear-modell med en fast bygel. Med ett rekommenderat pris på 6 690 kronor är de tydligt ämnade för premiumsegmentet och erbjuder aktiv brusreducering med Apples egen ljudkrets H1.

På Airpods Max produktsida stoltserar Apple bland annat med uttryck som "kristallklart högupplöst ljud" och "Din ultimata ljudupplevelse är här". Den som tänkt använda sina Airpods Max för njuta av Apple Musics kommande tillägg av musik i förlustfritt format får dock tänka om – de har inget stöd för förlustfritt, varken trådlöst eller med kabel. Inte heller högtalarna Homepod eller Homepod Mini har stöd för förlustfritt ljud, rapporterar The Verge.

Lossless audio is not supported on AirPods, any model. AirPods Max wired listening mode accepts analog output sources only. AirPods Max currently does not support digital audio formats in wired mode. – talesperson för Apple

I ett uttalande till The Verge förklarar en talesperson att hörlurarna inte stödjer digitala ljudformat anslutna med kabel. Airpods Max är huvudsakligen menade att anslutas trådlöst med Bluetooth, där de har stöd för ljudkomprimeringstekniken AAC. De går att ansluta med kabel med hjälp av en adapter från Apples Lightning-anslutning till 3,5 mm-anslutning.

Apple Musics förlustfria format ska erbjuda som lägst 16 bit vid 44.1 kHz, men delar av ljudbiblioteket får upp till 24-bit vid 192 kHz. Vid uppspelning med Airpods Max anslutna med adapter omvandlas ljudet på vägen och klarar inte mer än 24-bit över 48 kHz, enligt den förklaring Apple gett till The Verge.

För den som endast tänkt använda hörlurarna över Bluetooth är det inte nödvändigtvis ett problem och det innebär inte per automatik dåligt ljud. Hur starkt skillnaden upplevs är ofta individuellt och andra fördelar som exempelvis komfort eller brusreducering kan väga tyngre beroende på användningsområde.

Med det sagt är det fortfarande en besvikelse för den som sett fram emot ett förlustfritt lyssnande i juni. Det är dessutom ett synnerligen anmärkningsvärt beslut av Apple att exkludera möjligheten till bästa möjliga ljudkvalitet från vad som ska vara deras bästa hörlurar.

Skulle du märka skillnaden mellan 24-bit över 48 kHz och 24-bit vid 192 kHz?