I början av maj började det tisslas och tasslas om att AMD skrinlägger Ryzen "Warhol", som skulle erbjuda en förfinad Zen 3-arkitektur och tillverkning på TSMC:s 6-nanometersteknik – en ur alla avseenden uppiffad variant av 7 nanometer. Anledningen som angavs var att AMD tvingats göra tuffa prioriteringar för att möta efterfrågan på processorer, grafikkort och systemkretsar till spelkonsoler.

Istället har det talats om att AMD förbereder en refresh av dagens Ryzen 5000-serie, inte helt olik Ryzen 5 3600XT, 7 3800XT och 9 3900XT vilka fick höjda klockfrekvenser ställt mot sina respektive föregångare utan ändelsen "T". Nu publicerar den välrenommerade Twitter-profilen @patrickschur_ ID-slingor för två tidigare inte kända AMD-processorer.

Det handlar om två varianter med 16 och 6 kärnor med en ny stepping, B2, vilket kan jämföras mot dagens Ryzen 5000-processorer som har stepping B0. Vad det betyder är att det skett smärre förändringar på kiselnivå, vilket görs för att ge ett högre antal fungerande kretsar (eng. yield) per kiselplatta. I samband med en ny stepping brukar de tillverkade kretsarna generellt också ha en bättre spännings- och frekvenskurva, med andra ord högre energieffektivitet och potentiell klockfrekvens.

Den 16-kärniga modellen, som antas vara en framtida Ryzen 9 5950XT, gör att AMD för första gången med en Ryzen-processor når den magiska 5,0 GHz-gränsen. Det här är dock endast 100 MHz högre än Ryzen 9 5950X och basfrekvensen på 3,4 GHz för exemplaret är identisk mellan de båda. Den 6-kärniga å sin sida har exakt samma klockfrekvenser som Ryzen 5 5600X, med en basfrekvens om 3,7 GHz och ett specificerat turboläge på 4,6 GHz.

Medan många antar att det handlar om en Ryzen 9 5950XT ska det inte uteslutas att det i båda fall handlar om processorer ur familjen Warhol. Då väldigt lite var känt om Warhol redan innan uppgifterna om skrinläggning går det inte heller utesluta att processorfamiljen trots allt ser dagens ljus längre fram, och att modeller på upp till 5,0 GHz dröjer till dess.

Läs mer om Warhol, Zen+ och XT-processorer: