Genom att ta sina erfarenheter från industriella kyllösningar och applicera det på datormarknaden har Noctua blivit en av de ledande aktörerna inom processorkylning. Bolaget är dock kanske främst kända för sin brunbeigea fläktar, ett färgtema som av entusiaster ofta kallas bajsbrunt, och att de i egenskap av överdrivna perfektionister gärna dröjer åratal med nya produkter.

En produkt som länge varit på tapeten är en massiv passiv processorkylare, som Noctua visade en tidig prototyp utav redan under elektronikmässan Computex i slutet av maj 2019. Efter tidigare uppgifter om att kylaren gått in i produktion och ska lanseras tidigt 2021, vilket med facit i hand inte blev fallet, avslöjar Noctua på Twitter att kylaren släpps inom kort.

SweClockers var på plats när prototypen av kylaren visades för snart två år sedan och då var löftet att den skulle klara av att avleda 120 W värme i passivt utförande. Det skulle betyda att den har tillräcklig kylförmåga för att åtminstone bibehålla basfrekvensen hos merparten moderna AMD- och Intel-processorer för sockel AM4 respektive LGA 1200. Parad med en tystgående fläkt menade bolaget att kylförmågan skulle kliva upp till 180 W.

Fanless-Noctua.jpg

Det ska tilläggas att ingenting om kylarens specifikationer framkommit sedan prototypen visades maj 2019. Det är därför möjligt att Noctua lyckats förbättra kylförmågan ytterligare lite till. Fanlesstech har tidigare lagt upp en bild på kylaren där de tidigare stora utstansade hålen i aluminiumfenorna bytts ut mot fler små, något som är en av säkerligen många förändringar som skett de gångna två åren.

När exakt kylaren lanseras och till vilket pris står skrivet i stjärnorna, men det är ingen högoddsare att det blir en dyr pjäs.

Läs mer om Noctuas fläktlösa mastodontkylare: