Microsoft Hololens ser ut som ett par skyddsglasögon, vilka kombinerar egenskaperna för virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR) för att göra något som kallas mixed reality (MR). Till skillnad från vanlig VR som innesluter i en helt annan verklighet projiceras hologram i den värld vi redan ser.

Sedan Microsoft lanserade första versionen Hololens har de huvudsakligen sålts till företag och militär. Bland Microsofts exempel på användningsområden syns bland annat 2D och 3D-data i MR för att hjälpa läkare att planera och utföra kirurgiska ingrepp. Nu vill Microsoft utveckla en version av Hololens för vanliga konsumenter, för att göra tekniken mer tillgänglig.

Planerna kring en expansion avslöjas av Microsofts chef över MR, Alex Kipman, i en videointervju med Wall Street Journal (via Techspot). Där tar han vikten av att tillgängliggöra tekniken för flera, och att Microsoft arbetar på en MR-plattform tillsammans med Epic Games och Niantic. Kipman nämner även att en framtida version av Hololens behöver skalas ned, uppskattningsvis till en vikt om maximalt 90 gram med en maximal strömförbrukning om 2 watt.

glass.jpg

Google Glass

Alex Kipman menar att utseendet för en sådan nedskalad version skulle kunna ta formen av "socialt acceptabla glasögon". Det är med uttalandet lätt att tänka sig tillbaka till Google Glass, ett par AR-glasögon som realiserades redan år 2014. Frågor som rörde bland annat integritet gjorde att konceptet skrinlades för konsumenter och förpassades till företag.

Det blir inte någon lansering av en sådant produkt under 2021, och något tydligt lanseringsdatum eller prislapp finns inte i nuläget. Hololens 2 går loss på 3 500 USD, motsvarande cirka 29 000 kronor, och även en Hololens menad för konsumenter blir sannolikt ingen billig pryl.

Läs mer om AR: