Kinas kamp mot kryptovalutor har pågått i flera år. Både 2017 och 2019 stängdes handelsplattformar och begränsningar som försvårade handel och investering med kryptovalutor infördes. Anledningarna har varierat, men att stävja ett problem med penningtvätt och att marknaden för kryptovalutor är instabil och osäker är återkommande argument.

Det har trots det fortfarande varit möjligt att fortsätta med digital handel av kryptovalutor, men nu slår Kina ytterligare ett slag med bannhammaren. Alla finansinstitut, det vill säga exempelvis banker, finansbolag och betalningsförmedlare av alla dess slag, förbjuds från att erbjuda tjänster med någon typ av koppling till transaktioner eller hantering av kryptovalutor.

Förbudet meddelas av tre statligt backade finansorganisationer, och investerare varnas för att göra spekulationer. För närvarandet förbjuds privatpersoner inte att inneha kryptovalutor, men de varslas för att de står helt utan skydd för eventuella förluster om de genomför transaktioner med dem.

Som följd har bland annat Bitcoin sjunkit i värde, som kombinerat med ett tidigare tapp i veckan efter en konflikt som involverat Elon Musk och Tesla sänkt valutans värde till under 40 000 USD. Det har även slagit hårt mot kryptovalutor som Ethereum och Dogecoin, vilka tappat uppåt 25 procent av sina respektive värden.

Läs mer om kryptovalutor: