Renässansen för kryptovalutabrytning medelst grafikkort är påtaglig och med en redan skral tillgång möter den som vill köpa grafikkort extra stor konkurrens, något Nvidia uppmärksammat vid flera tillfällen. Bolaget har dels avtäckt den mining-specifika grafikkortsserien CMP (Crypto Mining Processor), dels Geforce RTX 3060 med begränsning för Ethereum-brytning – som kort efter lansering fick sällskap av en drivrutin som låser upp funktionen.

I veckan presenterade Nvidia att Geforce RTX 3060 Ti, RTX 3070 och RTX 3080 från och med slutet av maj släpps i nyversioner med kryptovalutabegränsning. De nyproducerade korten innebär en halvering i hash rate för just Ethereum och egenskapen markeras på i namn och förpackningar med akronymen "LHR" – Lite Hash Rate. Nu framkommer att Founders Edition-korten lämnas utan behandlingen.

Founders Edition is a limited production graphics card sold at MSRP, and at this point we don’t have plans to make versions with LHR

Med ett uttalande till PC Gamer förklarar Nvidia att Founders Edition-korten säljs i begränsad upplaga och till de spikade riktpriserna, varför planer på LHR-versioner i dagsläget saknas. Uttalandet kan också tolkas som att bolaget inte tillverka fler Founders Edition-kort, alternativt att de mining-begränsningarna bara tar plats i tredjepartstillverkarnas modeller.

För europeiska kunder är det dock ingen större skillnad på de två alternativen i praktiken, eftersom bolagets referenskort varit extra sällsynta sedan Nvidia stängde de digitala butiksdörrarna i oktober förra året. Tidigare generationer har de egna modellerna saluförts genom grafikkortens livstid, men i kretsbristens år 2021 vankas möjligtvis ett undantag.

I början av juni väntas Nvidia presentera två nya grafikkort i Geforce RTX 3000-serien, nämligen RTX 3080 Ti och RTX 3070 Ti. Fler kärnor och 2 GB extra grafikminne gäller enligt uppgift förstnämnda, medan extra kärnor och snabbare minne tillskrivs den senare. Huruvida de två modellerna över huvud taget släpps i Founders Edition-utförande eller med "LHR"-märkning, återstår att se.

Läs mer om grafikkort: