Kryptovalutor och brytning av dem är för många starkt kopplat till grafikkort och grafikprestanda, eftersom att det är hur populära valutor som Bitcoin och Ethereum utvinns. Kryptovalutan Chia å andra sidan använder sig inte av Proof-of-work eller kryptografiska beräkningar utan nyttjar istället lagringsutrymme, och rejält av det.

I början av maj uppskattades kryptovalutan ta upp ungefär 1,2 exabyte (EB) lagringsutrymme och framförallt kinesiska marknadens hårddiskpriser sköt i höjden. Priser på mekaniska hårddiskar med lagringskapacitet på 16 TB och 18 TB ökade med 67 procent på en vecka. Nu har knappt en månad passerat och Chia tar upp hela 10 exabyte, en tiofaldig ökning.

Chia-10-EB.jpg

Bildkälla: Wccftech

Bakom Chia står bland annat Bittorrent-skaparen Bram Cohen, som beskriver kryptovalutan som en "grön valuta för en digital värld". Chia påstås vara miljövänligare eftersom att brytningsprocessen är energisnålare jämfört med kryptografiska beräkningar.

Chias värde är långt från stabiliserat, då valutan öppnade för att säljas och bytas den 3 maj 2021. Just nu är ett Chia Coin (XCH) värt cirka 6 000 kronor och det återstår att se hur värdet utvecklas, samt vilken påverkan det får på tillgången av lagringsenheter som hårddiskar och SSD-enheter.

Läs mer om kryptovalutor: