Till slutet av året sjösätter Intel processorfamiljen "Alder Lake", som kommer marknadsföras under paraplynamnet tolfte generationens Core. På agendan är en lång rad stora nyheter – övergången till 10 nanometer, en hybriddesign med två nya arkitekturer, stöd för DDR5-minne och PCI Express 5.0. För första gången på 17 år växer också processorn fysiskt.

Sedan introduktionen av sockel LGA 775 och Pentium 4 "Prescott" har processorerna mätt in på 37,5 × 37,5 millimeter. Helt sonika har varje ny sockel behållit samma dimensioner och möjliggjort för entusiaster att återanvända sin gamla processorkylare under lång tid, förutsatt att de använt nya monteringsanordningar som varit kompatibla med nya monteringshål på moderkorten.

Alder-Lake-LGA-1700a.jpg
Alder-Lake-LGA-1700b.jpg

Med Alder Lake bryts kompatibiliteten med tidigare kylare och det har flera orsaker. Den ena är att processorn på ena ledden växer med 20 procent till 45 millimeter medan den andra stannar kvar vid 37,5 millimeter. Därtill krymper processorn och själva sockeln på höjden med 1 millimeter, något som gör att dagens monteringsanordningar inte ger tillräckligt med tryck mot processorn. Placeringen för moderkortens monteringshål byter också plats.

Kylartillverkaren Noctua har redan kommenterat att de arbetar på nya monteringsanordningar för sina kyllösningar och sannolikt följer konkurrenterna efter. Frågan är dock hur effektiva dagens kylare blir. Då processorerna haft samma kvadratiska design i snart två decennier har basen på kylarna följt detta. Om äldre modeller återanvänds med Alder Lake innebär det att ett antal millimeter av värmespridaren (IHS) inte täcks.

Alder-Lake-vs-Comet-Lake.jpg
Noctua-New-D15-Prototype-16.jpg

Ny kylarbas (t.h.) för Intel "Alder Lake"

Anledningen till att Intel för första gången på 17 år går ifrån måtten 37,5 × 37,5 millimeter är att antalet kontaktstift ökar rejält. Sedan LGA 775-tiden har Intel ökat antalet från 775 till dagens 1 200 stycken hos LGA 1200. För att tillgodose behoven med Alder Lake behövs fler kontaktstift vilket ökas till 1 700 stycken med LGA 1700, något som således gör att Intel tvingas ändra dimensionerna.

Enligt egen utsago ska Intel lansera Alder Lake i tolfte generationens Core till slutet av året.

Källa: Igor's Lab via Videocardz

Läs mer om Intel Alder Lake: